Pilotul indian capturat a fost eliberat. Pakistanul şi-a redeschis parţial spaţiul aerian


Ultimul update: Vineri 01 Martie 2019 18:41
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 18:27
Categorie: Stiri externe
pilot indian

Pakistanul şi-a redeschis vineri parţial spaţiul aerian, închis de miercuri din cauza tensiunilor militare cu India, a anunţat Autoritatea aeronautică civilă din Pakistan.

Între timp, autorităţile de la Islamabad au confirmat că l-au eliberat pe pilotul indian capturat în urma doborârii avionului său, relatează AFP, conform Agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt al AAC, spaţiul aerian pakistanez va fi redeschis complet începând de luni. Un alt reprezentant al respectivei autorităţi declarase anterior că decolările şi aterizările de aeroporturile a patru mari oraşe, Islamabad, Peshawar, Karachi şi Quetta se vor putea efectua începând de vineri, de la ora 13:00 GMT.

Un avion de luptă indian a intrat marţi în spaţiul aerian pakistanez şi a atacat o tabără a unei presupuse grupări teroriste, aceasta fiind prima acţiune de pătrundere a Indiei pe teritoriul Pakistanului începând din 1971.

India a afirmat că a ucis un mare număr de militanţi ai grupării Jaish-e-Mohammed, acuzată de comiterea unui atentat sângeros cu maşină-capcană în Kashmirul indian pe 14 februarie, atentat care a făcut să reizbucnească vechile tensiuni dintre India şi Pakistan.

Miercuri, Pakistanul a anunţat că a doborât două avioane indiene când aparatele au încercat să pătrundă în spaţiul aerian pakistanez şi că a reţinut un pilot indian care a reuşit să se catapulteze.

Oficiali ai armatei indiene au afirmat la rândul lor că doar un avion indian a fost doborât şi că un avion pakistanez F-16 a fost de asemenea doborât de către forţele aeriene indiene.

Pe de altă parte, autorităţile pakistaneze l-au eliberat joi pe pilotul indian, într-un ''gest de pace'' menit să calmeze tensiunile dintre cele două puteri nucleare.

Conform imaginilor transmise în direct la televiziune, Abhinandan Varthaman, capturat miercuri, a trecut graniţa către India pe la punctul de frontieră aflat între oraşul pakistanez Lahore şi cel indian Amritsar.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO