"Pierdem razboiul de spionaj". Ce secrete contin e-mailurile lui Osama bin Laden


Ultimul update: Sambata 31 Martie 2012 05:04
Sursa: Washington Post
Data publicarii: Sambata 02 Iulie 2011 12:59
Categorie: Stiri externe
Osama bin Laden

Osama bin Laden, ucis pe 2 mai intr-o operatiune a SUA in Pakistan, a pastrat e-mailuri de la adeptii sai. Computerele confiscate din ascunzatoarea sa au scos la iveala problemele care mistuie gruparea Al-Qaida.

Liderul al-Qaida a pastrat e-mailuri de la adeptii sai care se plangeau de atacurile CIA cu avioane fara pilot, precum si de dificultatile financiare ale retelei, potrivit oficialilor americani care au examinat documentele.

Documentelor confiscate din ascunzatoarea sa, bin Laden aprobase infiintare unei unitati de contraspionaj pentru a identifica tradatorii si spionii, relateaza Washington Post. Gruparea s-ar afla in spatele executiei a zeci de presupusi informatori. In unele cazuri, au fost gasite cadavrele acestora cu note atasate, in care se preciza ca decedatul este spion american.

La jumatatea lui 2010, bin Laden a primit insa o plangere din partea liderului unitatii, care afirma ca pierde "razboiul de spionaj" si nu poate functiona cu un buget atat de mic. Alte mesaje mentioneaza frecvent dificultatile financiare cu care se confrunta organizatia, bin Laden insusi plangandu-se de lipsa de fonduri. Un mesaj al lui ben Laden trimis in primavara lui 2010 "ii ordona numarului doi al unei grupari sa obtina bani rapind diplomati in schimbul unor rascumparari".

Chiar inainte de inceperea Primaverii Arabe, bin Laden a avertizat gruparile afiliate din Yemen si din alte zone ca este prea devreme sa se creeze un stat islamic, apreciind ca nu exista "suficient otel" in structurile regionale de suport ale al-Qaida chiar si pentru tentative de restabilire a califatului. Unul dintre principalii corespondenti ai liderului terorist a fost Atiyah abd al-Rahman, numarul trei in ierarhia retelei inainte de moartea lui bin Laden. Un mesaj din 2010 de la Rahman exprima frustarea in fata campaniei CIA de atacuri cu avioane fara pilot, o sursa de ingrijorare deoarece multi dintre predecesorii sai de rangul trei au fost ucisi in aceste atacuri.

Alte mesaje contin mentiuni despre militantii vazuti drept candidati preferati pentru operatiunile al-Qaida, informatii care au condus la numeroase arestari in strainatate, au declarat oficialii americani. Documentele contin si corespondenta dintre ben Laden si Ayman al-Zawahiri, care a devenit recent liderul retelei teroriste.

Cei doi isi exprima frustrarea ca musulmanii nu percep conflictul dintre Al-Qaida si Statele Unite ca un front al razboiului sfant. Ei isi exprima, de asemenea, ingrijorarea ca uciderea civililor de catre insurgenti in Irak si in alte parti ar putea submina pozitia Al-Qaida in randul musulmanilor. Oficialii americani sustin ca nimic din mesaje nu indica faptul ca vreunul dintre ei stia unde se ascunde celalalt.

Sursa: Washington Post Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO