Pensia pe care o va încasa Trump, în calitate de fost președinte. Ce beneficii va mai avea

Ultima actualizare: 21-01-2021 21:27
Trump
Getty

Începând de miercuri, ziua în care a părăsit ultima oară Casa Albă în calitate de președinte al SUA, Donald Trump are dreptul la o pensie anuală de 221.400 de dolari și alte beneficii care valorează cel puțin tot pe atât, potrivit CNN.

Pe lângă această pensie de peste 200.000 de dolari, Trump va mai avea o serie de beneficii substanțiale - decontarea călătoriilor, spații de birouri și bani pentru plata angajaților personali, sumă ce poate depăși 1 milion de dolari.

Potrivit Uniunii Naționale a Plătitorilor de Taxe din SUA, începând cu anul 2000, cei patru președinți americani încă în viață au primit 56 de milioane de dolari în beneficii.

Printre cele mai costisitoare beneficii este închirierea de birouri, care nu are o sumă limită, a explicat Demian Brady, directorul fundației. Foștii președinți Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama au primit anul trecut peste 500.000 de dolari fiecare pentru plata chiriilor, în timp ce Jimmy Carter a luat 118.000 de dolari.

În cazul lui Trump, chiriile clădirilor business-urilor sale i-au costat pe plătitorii de taxe americani peste 1 milion de dolari de când a preluat președinția SUA. Acum, acesta va putea deconta chiriile doar pentru birourile care se află în proprietatea sa privată, a mai explicat Brady.

Pe de altă parte, față de alți foști președinți, Donald Trump nu va beneficia de asigurare de sănătate, acordată președinților care au stat la Casa Albă cel puțin cinci ani. În aceeași situație este și Jimmy Carter.

Însă Trump ar putea să nu aibă ocazia să se atingă de aceste drepturi și avantaje acordate foștilor președinți, în cazul în care va fi condamnat de Senatul american, în procesul de destituire pornit în urmă cu o săptămână.

În cazul lui Trump, condamnarea nu îl va înlătura din funcție, deoarece mandatul său s-a terminat înainte să fie judecat, însă va rămâne fără pensia de fost președinte și restul beneficiilor care i s-ar cuveni.

Însă mulți experți în legislația americană susțin că înlăturarea beneficiilor de fost președinte este dificilă și Trump le-ar putea păstra chiar dacă Senatul îl va condamna.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO