Medicii români din Italia, după ce bilanțul a atins 2.500 de morți: ''O perioadă critică''

Dată publicare: 17-03-2020 20:28
Dată actualizare: 17-03-2020 22:20


În Italia, câţiva medici români lucrează cot la cot cu cei italieni, pentru a trata cât mai mulţi pacienţi infectaţi cu coronavirus.

Obosiţi şi stresaţi, ai noştri recunosc că ultimele zile au fost la limită.

La Roma, autorităţile au deschis un nou spital dedicat doar celor bolnavi de Covid 19. Din păcate, sunt deja peste 2.500 de decese.

Agenţia de Protecţie Civilă din Italia a anunţat marţi 345 de noi decese înregistrate în ultimele 24 de ore.

Dintre cei infectaţi iniţial, 2.941 s-au recuperat complet, comparativ cu 2.749 cu o zi înainte. Circa 2.060 de persoane se aflau la terapie intensivă, faţă de 1.851 în urmă cu 24 de ore.

Oana Stegaru lucrează într-un spital din Monza, Lombardia, zona cu cele mai multe decese înregistrate în Italia.

Oana Stegaru, asistenta medicală Italia: ''Italia este într-o perioadă critică în care medicii au decis pe cine să salveze şi pe cine nu. Nu este o alarmă falsă, nu este o glumă. Suntem într-o situaţie de urgenţă globală. Luaţi mesajul meu în serios şi rămâneţi cât mai mult timp acasă. E nevoie de doar două săptămâni pentru a opri contagierea.''

Românii, la fel ca italienii, au voie să meargă la serviciu doar după ce obţin permise speciale. Iar dacă se duc la magazine sau farmacii, poartă măşti şi stau la cozi păstrând cel puţin un metru distanţa între ei.

Mircea Chiriac, Lombardia: "Pentru a putea merge la serviciu, este o declaraţie cu ştampila de la locul de muncă, cu faptul că trebuie să mă deplasez pe ruta respectivă de acasă până la serviciu. Asta e una dintre declaraţii. Mai este una ieşită ieri, dacă am înţeles bine, sau zilele trecute; este aceata, prin care atest că pot merge la cumpărături, pot merge pentru situaţii de strictă necesitate, motive de sănătate - deci la farmacie."

Giani Constantin, Roma: "După ora şase se închid toate, ştii. După ora şase, şapte. Se închid toate magazinele. Totul deschis."

Pacienţii infectaţi cu coronavirus sunt internaţi la un spital nou din Roma dotat special pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.


VIDEO PROTVPLUS.RO