O englezoaică leșină și de 50 de ori pe zi, la cea mai mică emoție, chiar și când râde. De ce afecțiune suferă

Dată publicare: 23-03-2021 21:45
Dată actualizare: 23-03-2021 21:52


O englezoaică leșină și de 50 de ori pe zi, la cea mai mică emoție, chiar și când râde. De ce afecțiune suferă

O tânără din Marea Britanie suferă de cataplexie, o tulburare rară care o face să leșine chiar și când râde sau vede pe cineva de care este atrasă. Atacurile generate de această afecțiune o fac să leșine și de 50 de ori pe zi.

 

Kirsty Brown are 32 de ani, este mama a doi copii și suferă de cataplexie, o formă rară de narcolepsie care îi face să se relaxeze mușchii dacă este cuprinsă de o emoție puternică - iar râsul, frica și excitația îi cauzează leșinul, scrie Daily Star.

„Furia și râsul o declanșează și eu și surorile mele fie ne certăm, fie ne facem să râdem, pentru că sunt cei mai amuzanți oameni pe care îi cunosc. Cred că ele știu uneori ce fac și dacă știu că nu mă voi răni, atunci mă vor face să râd”, povestește Kirsty.

„Chiar dacă mă simt pur și simplu amuzată, pot avea un atac. Este orice emoție puternică sau zgomote puternice, cum ar fi claxonul mașinilor sau strigătele. Nu am mai avut o atracție atât de puternică în ultimul timp, pentru că ar declanșa un atac care, pe de o parte, este genial, dar și cam trist, deoarece aș vrea să mă simt atras de cineva”, mai spune tânăra.

Se estimează că există 25.000 de persoane cu narcolepsie în Marea Britanie, dar nu toate suferă de cataplexie.

Un atac de cataplexie poate avea în forma ușoară pierderea temporară a capacității de mișcare sau în forma extremă prăbușirea completă la sol - ceea ce uneori i se întâmplă lui Kirsty de până la 50 de ori pe zi.

A avut un efect uriaș atât asupra vieții sale personale, cât și a vieții profesionale și recunoaște că i-a fost greu să se angajeze.

„A fost o luptă pentru că mi-am crescut copiii singură și este greu să găsești un loc de muncă atunci când trebuie să explici că te-ai putea prăbuși în orice moment. Când am un atac, nu simt nimic prin corpul meu, parcă e un scurtcircuit de la creier la mușchi și pierd controlul asupra picioarelor, dar jumătatea superioară a corpului meu se simte puternică", spune tânăra.

Un anumit atac i-a rămas în memorie și s-a întâmplat când un strain arătos i-a atras atenția.

 

A aflat la 9 ani că poartă ”gena narcolepsiei”

 

"Este atât de jenant. Am fost la cumpărături odată și am văzut pe cineva care arăta bine, iar picioarele mele pur și simplu s-au înmuiat și a trebuit să mă agăț de vărul meu pentru sprijin. Dacă văd pe cineva atrăgător, picioarele mele merg pur și simplu singure, așa că încerc să nu mă pun în situații în care s-ar putea întâmpla asta sau încerc să-mi țin ochii în jos pentru propria mea siguranță", a mai povestit Kirsty.

Atacurile pot fi agravate de oboseală și, pentru propria ei siguranță, există câteva zile în care nu îndrăznește să-și părăsească casa din Northwich, Cheshire.

„Având în vedere că este o tulburare de somn, nu dorm prea mult și atunci când o fac nu este un somn profund, așa că dacă sunt obosită, am mai multe atacuri decât de obicei”, a adăugat ea.

Kirsty habar nu avea că are „gena narcolepsiei” până când a fost declanșată după o lovitură la cap când avea 9 ani: "Aș fi suferit de cataplexie în cele din urmă din cauza genei oricum".

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO