Nave de razboi fac turul Japoniei."China are capacitatea de a rupe in bucati lantul primelor insule"
Nave de razboi ale Chinei au facut pentru prima data turul complet al Japoniei, trecand prin stramtorile din nordul si sudul arhipelagului nipon, eveniment care demonstreaza ambitiile maritime ale Beijingului, relateaza AFP.
Acest tur a fost realizat de catre cinci nave militare chineze. Dupa ce au participat impreuna cu Rusia la manevrele navale din Marea Japoniei, ele au trecut prin Stramtoarea La Perouse, care separa Insula Hokkaido (nordul Japoniei) de Insula Sahalin (Rusia).
Cand au ajuns in largul Oceanului Pacific, navele s-au deplasat spre sud, apoi spre portul lor chinez, trecand prin Stramtoarea Miyako (la sud de insula japoneza Okinawa), a relatat publicatia China Daily.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest eveniment este de mare importanta in contextul actual al tensiunilor teritoriale dintre Beijing si Tokyo, referitor la insulele nelocuite din Marea Chinei de Est.
China se confrunta cu o problema majora privind accesul la Oceanul Pacific, din cauza unui arc de puteri rivale: Coreea de Sud, Japonia, Taiwanul, plus bazele americane. China incearca sa rupa acest "lant" al fortelor rivale.
"Lantul este de acum fragmentat", a comentat Du Wenlong, cercetator la Academia Armatei Populare a Eliberarii, citat de publicatia China Daily.
"China are capacitatea de a rupe in bucati lantul primelor insule", a afirmat Du Wenlong, cu referire la arhipelagul nipon si la bresele create de trecerea prin stramtorile La Pérouse si Miyako.
Ziarul Global Times a apreciat vineri, intr-un editorial, ca este "capital" ca statul chinez sa devina o "putere maritima", intrucat acesta este "comprimat" intr-un spatiu oceanic restans.
"Aceasta va determina viitorul Chinei in calitate de putere mondiala", subliniaza ziarul.
Beijingul, nemultumit de suprematia navala a Statelor Unite, si-a reorganizat marina, de la "brown water navy" (o marina de coasta) la "blue water navy" (marina de adancime).