Megaproiectul lui Kim Jong-Un: Nord-coreenii refac din temelii un oraș

23-09-2019 15:52

Nord-coreenii reconstruiesc din temelii orașul în care s-a născut Kim Jong-Il - 5

Mii de nord-coreeni muncesc de zor într-un singur megaproiect: reconstrucția din temelii a orașului Samjiyon, locul în care s-ar fi născut tatăl și predecesorul liderului Kim Jong-Un, Kim Jong-Il.

Tot în zonă se află și muntele Paektu, considerat simbolic locul în care s-a născut națiunea nord-coreeană.

Planul include ridicarea unui muzeu al activităților revoluționare, un complex în care să aibă loc antrenamentele pentru sporturile de iarnă, amenajarea unor culturi de cartofi și afine, o cale ferată și 10.000 de apartamente.

E genul de megaproiect care poate fi lansat doar în statele monolit precum Coreea de Nord, unde autoritățile obișnuiesc să aloce vaste resurse și forță de muncă pentru un singur scop, notează channelnewsasia.com. Iar rezultatele pot fi uluitoare. De exemplu, mii de case au fost construite în doar trei luni, după ce inundațiile au lovit nordul provinciei Hamgyong, în 2016.

Există, însă, dubii privind sustenabilitatea acestui proiect, îngrijorări în acest sens fiind exprimate chiar de liderul Kim Jong-Un, în inspecțiile sale în Samjiyon.

Într-una dintre vizite, Kim a susținut că nord-coreenii ar trebui să pună pe primul plan calitatea muncii, nu viteza de lucru. Liderul de la Phenian a mai spus atunci că dacă se va dovedi că aceste construcții sunt „superbe în aparență, dar șubrede în execuție, atunci și viitoarele generații le vor condamna”.

Phenianul nu a oferit niciun fel de date privind costurile acestui megaproiect, care va fi inaugurat în etape. Tot ce a fost trecut pe hârtie ar trebui să fie gata în octombrie anul viitor, când se vor împlini 75 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord.

Mulți dintre muncitori sunt soldați, dar lucrează și civili, inclusiv în cele mai importante zile de sărbătoare. În timpul vacanțelor, sunt trimiși să lucreze acolo și studenții, dar au fost văzuți lucrând și adolescenți.

Specialiștii sugerează că proiectele precum reconstrucția orașului Samjiyon sunt afectate de sancțiunile internaționale impuse Coreii de Nord, ca urmare ca testelor cu rachete balistice pe care le-a efectuat.

Agenția nord-coreeană KCNA îl cita pe Kim Jong-Un, în aprilie, declarând că proiectul Samjiyon este „o luptă politică și de clasă crâncenă împotriva forțelor ostile care vor să vadă evoluția Coreii de Nord”.

Sursa: channelnewsasia.com


VIDEO PROTVPLUS.RO