Marea Britanie anunţă o creștere a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus. Distanțarea este ignorată în baruri

Ultima actualizare: 13-08-2020 09:35

Marea Britanie anunţă peste o mie de îmbolnăviri de coronavirus într-o singură zi. Este pentru a 3-a oară în ultima săptămână când este raportată o astfel de cifră.

Deşi guvernul ţine foarte mult la urmărirea contacţilor direcţi ai persoanelor infectate, nu foarte mulţi ţin cont de această regulă.

La intrarea în baruri oamenii trebuie să îşi lase datele de contact, dar de multe ori patronii şi angajaţii închid ochii la această etapă. O dovedeşte un reportaj filmat cu camera ascunsă.

Jurnaliştii Sky News au pornit prin barurile din Manchester să vadă unde se respectă regulile de protecţie anti-COVID. Au ales pub-urile, pentru că în acest oraş britanic, sunt principalul focar de răspândire a virusului. Autorităţile le cer patronilor să ţină o evidenţă a clienţilor, punându-i să-şi scrie datele de contact. Dar, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. În primul bar în care au intrat, jurnaliştilor nu le-a cerut nimeni socoteală. Au întrebat ei la plecare: "Trebuie să vă las un număr de telefon sau altceva? Dacă vrei... Dar ai fost aici doar 5 minute. În mod normal le cerem celor care au stat aici mai mult de un sfert de oră."

Instrucţiunile date de guvern sunt cu totul altele. Reporterii au testat apoi un alt local.

Reporter: "E foarte dificil să păstrezi distanţa faţă de cei din jur, nu-i aşa? Nu suntem singurul pub în care se întâmplă asta, înţelegi ce vreau să spun? "

Din nou, nimeni nu le-a cerut niciun detaliu legat de datele lor de contact. Au încercat din nou înainte de a ieşi pe uşă.

Din 10 baruri câteva au vizitat, doar într-unul singur angajaţii au fost pro-activi.

Iar, în înterior, distanţarea fizică lăsa de dorit.

Client pub: "Cu cât beau mai mult, cu atât păstrez distanţa fizică mai puţin.
Nu ţi-e teamă să stai foarte aproape de cineva?
Dacă virusul vrea să te infecteze, o va face, dacă nu, va pleca mai departe".

Toate aceste imagini reporterii i le-au arătat primarului din Manchester.

Andy Burnham, primar Manchester: “Vom închide ochii şi nu cred că e o problemă doar aici în Manchester, cred că lucrurile de genul acesta se întâmplă la nivelul întregii ţări".

Katerina Vittozzi, reporter Sky News: "Asociaţia britanică de bere pentru pub-uri ne-a spus că, din punctul lor de vedere, majoritatea barurilor se supun regulilor, dar liderii autorităţilor locale spun că materialul pe care noi l-am filmat ridică serioase semne de întrebare legat de modul în care sunt puse în practică aceste instrucţiuni. Pentru că, în fond şi la urma urmei, sunt doar nişte instrucţiuni. Nu sunt obligatorii şi nici nu pot fi pedepsite cu legea. Scoţia are de gând să schimbe acest aspect în weekend, iar liderii Consiliului din Anglia vor ca oficialii de la Westminster să facă acelaşi lucru".

Guvernul britanic e convins că odată ţinută strict o evidenţă a contacţilor direcţi, viaţa poate reintra în normal.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO