Manifestul lui Pierre de Coubertin din 1892, vândut la licitaţie pentru 8,8 milioane de dolari

Ultima actualizare: 19-12-2019 12:33
Manuscris
Sotheby's

Manuscrisul original al manifestului scris în 1892 de Pierre de Coubertin a fost vândut la licitaţie la New York, pentru 8,8 milioane de dolari, a anunţat casa Sotheby's.

Manuscrisul de 14 pagini, estimat înainte de licitaţie la 1 milion de dolari, şi-a multiplicat valoarea după 12 minute de licitaţie şi a devenit cel mai scump suvenir sportiv din istorie, potrivit News.ro.

Recordul era deţinut până acum, conform Sotheby's, de un tricou al lui Babe Ruth, adjudecat în iunie pentru 5,6 milioane de dolari.

În manifest, baronul de Coubertin îşi prezintă viziunea pentru renaşterea Jocurilor olimpice din antichitate sub forma unei competiţii sportive moderne şi internaţionale în spiritul excelenţei şi fair-play-ului.

Manuscrisul de 14 pagini este singurul exemplar cunoscut al manifestului şi a fost scris de Coubertin pentru un discurs ţinut în 1892, la a cincea aniversare a Asociaţiei franceze de atletism, la Paris.

La doi ani după discurs, Pierre de Coubertin a fondat Comitetul Internaţional Olimpic, iar în 1896 au avut loc la Atena primele Jocuri Olimpice moderne.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO