Londonezii preferă, mai nou, casele plutitoare de pe Tamisa. Prețul unei locuințe cu 2 dormitoare
Londra devine paradisul caselor de lux plutitoare. Tot mai mulţi britanici aleg să-şi cumpere o locuinţă pe apă, amplasată în cartiere exclusiviste.
Metrul pătrat e mai ieftin decât în cazul unei case pe uscat şi, de multe ori, priveliştea e mult mai frumoasă. Mai nou, şi proprietarii de restaurante au intrat în horă şi îşi mută afacerile la bordul unor ambarcaţiuni.
Pe Tamisa, în cartierul londonez exclusivist Chelsea, pluteşte ambarcaţiunea Walter Greaves, botezată după un pictor britanic care a locuit în zonă. Vasul a fost transformat de proprietari într-o locuinţă de lux şi e scos la vânzare cu 1.750.000 lire sterline.
Casa are două dormitoare, o bucătărie generoasă şi un birou de unde poţi ieşi pe terasă.
Agentul imobiliar care îi caută proprietar nu are deloc emoţii că nu va găsi rapid un cumpărător.
Matthew Smith, agent imobiliar: "Oamenii preferă să cumpere case plutitoare fiindcă au cel mai bun preţ al zonei. În plus, reprezintă o locuinţă deosebită."
Cei care au locuinţe plutitoare pe un canal aflat aproape de Turnul Londrei se bucură la comun de o uriaşă grădină plutitoare, amenajată pe barje şi pe acoperişurile vaselor. Un grădinar se ocupă de plantele ornamentale şi de arbuştii fructiferi plantaţi acolo.
Teresa Lundquist, manager Tower Bridge Moorings: "Cei care locuiesc în casele plutitoare de aici au o stare generală de bine datorită plantelor care îi înconjoară, a faptului că, dimineaţa, pot admira florile şi pot vedea cum unele se ofilesc şi altele înfloresc, în funcţie de sezon."
Şi unele restaurante au ales să-şi mute sediul la bordul unor bărci. Un local specializat în gustări şi o cafenea și-au deschis recent porţile pe apă, în apropiere de gara Paddington. Cele două localuri plutitoare împart o terasă de 50 de mp, unde clienţii pot savura o cafea sau un cocktail în aer liber.
Prue Freeman, proprietarul unui restaurant: "Aceste ambarcaţiuni au fost folosite pentru transportul vizitatorilor care au venit la Londra pentru Jocurile Olimpice din 2012. Pe atunci arătau foarte diferit. Au avut nevoie de o renovare capitală."
În jur de trei la sută din suprafaţa Londrei reprezintă apă, de care profită tot mai mulţi localnici. Numărul britanicilor care îşi cumpără bărci a crescut în ultimii şase ani cu aproape 60 de procente. Iar o mare parte din ambarcaţiuni sunt transformate în locuinţe plutitoare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!