Naveta Endeavour, pe strazile din L.A. A fost transportata la muzeul California Science Center.VIDEO

Dată publicare: 14-10-2012 09:06
Dată actualizare: 08-11-2012 12:02


Naveta Endeavour, pe strazile din L.A. A fost tran...
Naveta Endeavour, pe strazile din L.A. A fost tran...

Endeavour, cea mai noua dintre cele trei navete ramase in functiune dupa ce au zburat in spatiu, a ajuns in Los Angeles, dupa ce a a efectuat mai multe escale. 

Naveta americana, care a efectuat ultima ei misiune in spatiu in perioada mai-iunie 2011, a parasit Centrul spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din Florida, pentru a fi expusa in muzeul California Science Center din Los Angeles.

Inainte de a zbura pe coasta de est, avionul Boeing 747 modificat pe spatele caruia a fost atasata Endeavour a survolat la altitudine joasa Centrul Kennedy, baza aeriana Cape Canaveral si Patrick Air Force Base, aflata in apropiere.

Transportorul a trecut, de asemenea, in semn de ultim salut adus navetei Endeavour, pe deasupra Centrului spatial Stennis pe care NASA il detine in Mississippi si pe deasupra uzinelor Michoud din Louisiana, unde au fost produse rezervoarele exterioare ale navetei. Avionul a aterizat apoi la Ellington Field din apropiere de Centrul spatial Johnson din Houston (Texas).

Vineri, transportorul a survolat la altitudine joasa nordul statului California si a trecut pe deasupra mai multor orase, precum Sacramento, San Francisco si Los Angeles, inainte de a ateriza pe aeoroportul din Los Angeles.

Flota de navete a NASA a fost retrasa din circulatie anul trecut, dupa trei decenii de activitate.

Naveta Enterprise, care a servit ca prototip, din 1976, pentru alte navete, este expusa la Intrepid Sea, Air and Space Museum din New York, naveta Atlantis este expusa la Kennedy Space Center din Florida, iar Discovery se afla in apropiere de Washington, la Centrul Steven F. Udvar-Hazy, o anexa a National Air and Space Museum.

Alte doua navete ale programului au pierit in urma unor accidente teribile: Challenger, in 1986, la putin timp dupa lansarea sa, iar Columbia, in 2003, la reintrarea in atmosfera. In total, 13 astronauti au murit in cele doua accidente.

Naveta spatiala americana Endeavour a pornit miercuri dimineata in ultimul ei zbor, atasata pe spatele unui avion Boeing 747 modificat, care a decolat din Florida, a anuntat Agentia spatiala americana (NASA).


VIDEO PROTVPLUS.RO