Kim Jong Un, proclamat "lider suprem" al Coreei de Nord."A mostenit inteligenta si curajul tatalui "


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 23:06
Data publicarii: Joi 29 Decembrie 2011 07:43
Categorie: Stiri externe

Coreea de Nord l-a proclamat joi "lider suprem" pe Kim Jong Un, fiul si succesorul lui Kim Jong Il, intr-un imens miting militar organizat la Phenian, intr-un omagiu adus liderului sau defunct, relateaza AFP.

"Marea inima a tovarasului Kim Jong-il a incetat sa bata", a spus Kim Yong-nam, care exercita functia de presedinte de onoare al statului, intr-un discurs sustinut in fata a zeci de mii de militari, de la un balcon situat spre marea Piata Kim Il-sung din capitala.

Numerosi civili erau, de asemenea, prezenti de o parte si de alta a esplanadei, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

"O plecare atat de neasteptata si precoce este cea mai mare si mai de neimaginat pierdere suferita de partidul nostru si de revolutie", a subliniat Kim-Yong-nam.

Alaturi de acesta se afla Kim Jong Un, fiul cel mic si succesorul lui Kim Jong Il la putere.

"Respectatul tovaras Kim Jong-un este liderul suprem al partidului nostru si al armatei, care a mostenit inteligenta, capacitatea de a conduce, caracterul, simtul moral si curajul lui Kim Jong Il", a continuat Kim Yong-nam.

Mitingul din Piata Kim Il-sung a fost incheiat prin intonarea "Internationalei" de catre o orchestra militara si cu aproximativ 20 de lovituri de tun.

Joi este ultima zi de doliu national in onoarea lui Kim Jong Il, liderul tarii timp de 17 ani, decedat la 17 decembrie, pentru care, in cadrul funeraliilor de miercuri, a fost organizata o defilare in fata a sute de mii de persoane.

Armata joaca un rol important in Coreea de Nord, condusa in numele doctinei "songun" ("armata mai intai"), pe care Kim Jong Il a initiat-o in anii '90 cu scopul de a isi mentine regimul fragilizat de prabusirea blocului comunist atat in Europa de Est, cat si in fosta Uniune Sovietica.

Fortele armate nord-coreene numara 1,2 milioane de oameni, dintr-o populatie totala de 24 de milioane de locuitori. Militarii sunt favorizati, in comparatie cu civilii, in aprovizionarea cu hrana, energie si materiale, in timp ce tara se confrunta cu importante lipsuri.

In afara de armata, celalalt principal centru de putere este Partidul Muncitorilor din Coreea, partid unic in aceasta tara. Tanarul Kim Jong Un a fost numit "lider suprem al partidului, statului si armatei" de catre presa regimului, desi, pentru moment, el nu ocupa in mod oficial aceste functii.

El perpetueaza o dinastie initiata de bunicul sau, fondatorul Coreei de Nord comuniste, Kim Il-sung, succedat la puetere de Kim Jong Il in 1994.

VIDEO PROTVPLUS.RO