Noua Zeelandă spune că ar expulza spioni ruși, dar n-a găsit niciunul

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Jacinda Ardern
Agerpres

Autorităţile neozeelandeze s-ar alătura statelor euro-atlantice în demersul de a expulza spioni ruşi, în solidaritate cu statul britanic, însă premierul Jacinda Ardern susţine că nu există agenţi care “să se potrivească acestui profil”.

Aliaţi ai Marii Britanii, printre care şi România, vor expulza peste 100 de agenţi de informaţii ai Moscovei, ca răspuns la tentativa de ucidere a dublului spion rus, Serghei Skripal, pe teritoriul statului britanic.

“Am făcut mai multe verificări şi nu am identificat nicio persoană care să se potrivească acestui profil. Dacă, însă, vom descoperi agenţi nedeclaraţi, vom lua măsuri, negreşit,” a declarat premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, pentru o televiziune locală, potrivit Financial Times.

Şefa Guvernului neozeelandez a mai adăugat că a primit numeroase asigurări, în acest sens, din partea ministrului Afacerilor Externe.

Statele Unite, alături de 16 state membre ale UE au anunţat, luni, expulzarea a peste 100 de diplomaţi ruşi.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a indicat că "măsuri suplimentare, incluzând noi expulzări, nu sunt excluse în următoarele zile şi săptămâni", potrivit Agerpres.

La rândul său, Canada a decis să expulzeze patru diplomaţi ruşi în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a anunţat ministrul de externe canadian, Chrystia Freeland.

În plus, guvernul canadian a respins trei cereri pentru personal diplomatic suplimentar prezentate de guvernul rus. De asemenea, şi Australia a anunţat expulzarea a doi diplomaţi ruşi.

Rusia vă răspunde prin măsuri similare statelor Uniunii Europene care i-au expulzat diplomaţi, a declarat pentru agenţia RIA o sursă din MAE rus, după ce 14 state ale blocului comunitar, plus SUA, Canada şi Ucraina au anunţat expulzarea unor diplomaţi ruşi.

Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de aceasta în zilele următoare şi vom răspunde fiecărei ţări pe rând”, a indicat sursa citată.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO