Indignare în Ucraina, faţă de vacanţele de lux ale lui Poroşenko în Maldive

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Petro Poroşenko
Getty

Vacanţele de lux ale preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko şi procurorului general provocau miercuri indignare în rândul ucrainenilor, a căror ţară se confruntă cu o puternică corupţie a elitelor.

La scurt timp după trecerea Anului Nou în Ucraina, Poroşenko şi zece dintre apropiaţii şi prietenii săi au plecat şapte zile în vacanţă pe o insulă privată în arhipelagul Maldive, a dezvăluit pe 18 ianuarie emisiunea de televiziune Skhemi.

La două săptămâni după aceste dezvăluiri, aceeaşi emisiune a anunţat marţi că procurorul general Iuri Luţenko şi-a petrecut vacanţa împreună cu familia în Seychelles, o vacanţă care a costat 52.000 de euro pentru soţia, fiul său său şi el, scrie news.ro

Cele două anchete de presă ale Skhemi au provocat un val de indignare în ţară, care este afectată de flagelul corupţiei, mai ales la nivelul elitei conducătoare.

A venit vremea ca agenţiile de voiaj să creeze tururi «urmaţi-i pe Poroşenko şi Luţenko». Maldive, Seychelles, Panama", a declarat ironic miercuri, pe Facebook, deputatul Serghi Leşcenko, referindu-se la prezenţa numelui preşedintelui ucrainean în ancheta internaţională "Panama Papers".

Ar trebui ”să-i trimitem să urmeze acest itinerariu: demisie, anchetă, tribunal”, a adăugat el.

Iuri Luţenko s-a apărat miercuri spunând că voiajul său în Seychelles a fost plătit în întregime de fiul său, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de căsătorie.

Lupta împotriva corupţiei elitelor este una dintre revendicările majore ale revoltei proeuropene Maidan din 2013-2014 şi rămâne una dintre exigenţele-cheie ale susţinerii de către Occident a actualei puteri, care provine din această mişcare.

La fel ca Mihail Saakaşvili, principalul opozant al lui Poroşenko, criticii puterii îl acuză pe preşedintele ucrainean că tergiversează crearea unei Curţi anticorupţie, un proiect amânat în mai multe rânduri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO