Inca un SCANDAL mare in China. Unul dintre cei mai cunoscuti disidenti, Chen Guangcheng, a evadat

Chen Guangcheng

VIDEO. Unul dintre cei mai cunoscuti disidenti ai Chinei, Chen Guangcheng, a reusit sa evadeze din arestul la domiciliu la care era supus de catre autoritatile comuniste. Mai mult decat atat, el a postat un clip pe internet.

In aceasta inregistrare, Chen Guangcheng - care este orb - are trei solicitari pentru premierul Wen Jiabao, iar intr-una din ii cere premierului Wen sa investigheze actele de violenta brutala la care au fost supusi membrii familiei sale, potrivit BBC News. Membrii unor organizatii pentru apararea drepturilor omului sustin ca Chen se afla in arest la domiciuliu in casa din orasul Dongshigu, provincia Shandong, si a reusit sa scape sambata. Unele zvonuri spun ca disidentul s-ar afla la sediul ambasadei SUA din Beijing, insa diplomatii americani au refuzat sa faca vreun comentariu.

Chen Guangcheng, in varsta de 40 de ani, se afla in arest la domiciliu din 2010, dupa ce si-a executat o pedeapsa de 4 ani de inchisoare. In inregistrarea video, el spune ca nu i-a fost usor sa-si pacaleasca paznicii si sa evadeze. El da numele catorva oficiali locali care i-ar fi spus ca "nu le pasa de lege" si sustine ca autoritatile locale ar fi angajat "cateva sute de oameni" care sa "inchida orasul".

Autoritatile din China au fost aspru criticate de catre opinia internationala din cauza tratamentului inuman la care a fost supus Chen Guangcheng. La un moment da, fiicei sale i s-a interzis sa mai mearga la scoala, iar simpatizantii care au vrut sa il viziteze acasa au fost batuti de politie.

"Poate ca sunt liber, dar sunt foarte ingrijorat pentru familia mea ...sotia, copilul si mama mea. Probabil ca, din cauza fugii mele, ei vor deveni tintele abuzurilor brutale." - spune Chen in inregistrarea de pe internet.

Citește și
Bo Xilai
Adevarul despre scandalul anului in China. NY Times: Bo Xilai il inregistra ilegal pe presedinte
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Intr-un interviu acordat BBC, un alt activist proeminent, Hu Jia, spune ca l-a intalnit pe Chen dupa ce a scapat si ca acesta si-ar fi planuit evadarea de mult timp, gandindu-se chiar sa sape un tunel. "Acest plan a cazut, iar el s-a gandit sa incerce altceva. Si anume, nu a mai aparut ziua, ca sa le creeze paznicilor impresia ca nu obisnuieste sa iasa afara pe timp de zi. In felul acesta a castigat timp, suficient cat sa se catere pe ziduri." a povestit Hu Jia.

El a mai spus ca evadarea pe timp de noapte nu a fost o problema pentru Chen, care este orb, insa, "desigur, el a cazut de cateva ori" si a fost nevoit sa se catere pe un zid foarte inalt. Pe de alta parte, a primit un ajutor foarte important de la "voluntari", iar dupa aceea ...a fost condus sute de kilometri pana a ajuns la ambasada SUA din Beijing. Departamentul de Stat din Wahsington le-a declarat jurnalistilor ca "nu are informatii".

Cine este Chen Guangcheng

Chen Guangcheng este cunoscut sub numele de "avocatul descult" si si-a pierdut vederea in copilarie. El nu si-a putut termina studiile, deoarece persoanele fara vedere nu au voie sa urmeze scolile superioare in China. Chen a devenit celebru pentru lupta impotriva legii din China care nu permite nasterea decat unui singur copil.

El a acuzat autoritatile din provincia Shandong ca au fortat 7.000 de femei sa avorteze sau sa devina sterile. De asemenea, Chen i-a sprijinit pe taranii care se judecau cu statul pentru terenuri si a militat pentru imbunatatirea tratamentului pe care il suporta persoanele cu dizabilitati.

Nu cu mult timp in urma, celebrul actor Christian Bale, cunoscut in special pentru rolul lui Batman din "The Dark Knight", a vrut sa-l viziteze pe Chen Guangcheng. Vedeta de la Hollywood a fost insa lovita de de paznicii chinezi.

Ce spun analistii BBC despre evadarea lui Chen Guangcheng

"Faptul ca Chen Guangcheng a ales sa se adreseze premierului Wen Jiabao, in loc de presedintele Chinei Hu Jintao sau alti lideri, arata ca vrea sa il provoace pe premier sa puna in aplicare ceea ce a tot spus pana acum, si anume reformarea clasei politice si taierea coruptiei de la radacina, in randul oficialilor. Wen Jiabao s-a prezentat de multe ori in public drept o persoana careia ii pasa de oameni si care este mai putin interesata de putere. Cu toate acestea, este putin probabil ca ii va raspunde lui Chen. Oricum, este cert faptul ca aceasta evadare si inregistrare video readuc in atentia opiniei internationale acest caz dramatic."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Marile studiouri cinematografice din SUA, banuite ca ar fi dat MITA ca sa intre pe piata din China
Marile studiouri cinematografice din SUA, banuite ca ar fi dat MITA ca sa intre pe piata din China

Jurnalistii de la CNN scriu ca exista unele zvonuri in SUA potrivit carora gigantii industriei cinematografice americane ar plati sume frumoase de bani ca sa intre pe una dintre cele mai mari piete de profil din lume, China.

Adevarul despre scandalul anului in China. NY Times: Bo Xilai il inregistra ilegal pe presedinte
Adevarul despre scandalul anului in China. NY Times: Bo Xilai il inregistra ilegal pe presedinte

Cand liderul suprem al Chinei, Hu Jintao, i-a telefonat in august anul trecut unui oficial din domeniul anticoruptiei, care se afla in vizita la Chongqing, aparatele speciale au indicat faptul ca era inregistrat.

VIDEO. Christian Bale,
VIDEO. Christian Bale, "Batman", atacat de niste paznici chinezi. Cenzura comunista a lui Hu Jintao

Celebrul actor Christian Bale, cunoscut in special pentru rolul lui Batman din "The Dark Knight", este si activist pentru drepturile omului. Aflat in China pentru filmari, el a vrut sa-l viziteze pe Chen Guangcheng, un disident arestat de comunisti.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.