Atac armat în Strasbourg: cel puțin 4 morţi. Atacatorul, în continuare liber. A fost deschisă o anchetă pentru terorism VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Un bărbat a deschis, marți seara, focul în orașul francez Strasbourg, cauzând moartea a cel puțin 4 persoane. După aceea, atacatorul a fugit și este căutat de poliție.

Bilanțul în acest moment arată 4 morți, 12 răniți.

Oamenii au fost sfătuiți să rămână în case.

Citiți în articol:
Desfășurarea evenimentelor live update
Atacatorul, încolţit de autorităţi
Parlamentul European, închis
Imagini cu victimele atacului
Ce a povestit un martor
Atacatorul ar fi fost în atenția autorităților pentru radicalizare
►Precizări MAE după atacul din Strasbourg
Ce se știe despre atacator
Primele reacții după atacul din Strasbourg

IMAGINI DIN STRASBOURG:

Citește și
urs
Bărbat atacat de o ursoaică, după ce a împușcat-o într-un picior. Cum s-a sfârșit totul
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Desfășurarea evenimentelor live-update:

UPDATE 03:10: Pe rețele de socializare și în presa locală au apărut imagini cu presupusul atacator. 600 de polițiști au fost mobilizați să îl găsească, conform BFM TV.

 

UPDATE 03:00: Internauții aduc un omagiu victimelor atacului din Strasbourg. FOTO

 UPDATE 02:45:  Autorităţile vor trebui să ia o decizie dificilă cu privire la persoanele aflate blocate în continuare în restaurante şi alte spaţii după atacul armat care a avut loc marţi seară la Strasbourg, a afirmat primar oraşului, Roland Ries, la postul BFMTV, citat de AFP.

„Cea mai urgentă decizie pe care va trebui să o luăm în cursul nopţii se referă la cei care sunt blocaţi", a declarat Roland Ries, adăugând că ar putea fi vorba despre sute de persoane.

Persoanele blocate pe un stadion au cântat „La Marseillaise”, în semn de omagiu pentru victimele atacului.

 UPDATE 02:30: Primarul orașului Strasbourg a anunțat în cursul nopții un nou bilanț al atacului de marți seara: „patru morți și 12 răniți, între care trei sau patru în stare critică”.

Anterior, prefecura anunțase 12 răniți, dintre care 6 grav și 6 cu răni minore, cât și 2 decese, potrivit Le Monde și BFM TV.

UPDATE 02:15: Primarul orașului Strasbourg a anunțat că va fi anulat Târgul de Crăciun, la fel și evenimentele culturale planificate cu această ocazie.

Prefectura a publicat pe Twitter planul de evacuare al orașului.


BFM TV a relatat că surse ar fi precizat că atacatorul a fugit din zona Târgului de Crăciun cu un taxi. Șoferul a spus poliției că suspectul era rănit.

UPDATE 02:05: Preşedintele Emmanuel Macron s-a deplasat la scurt timp după miezul nopţii la celula interministerială de criză activată marţi seară la sediul Ministerului de Interne după atacul armat de la Strasbourg care a făcut cel puţin patru morţi şi 13 răniţi, a informat o sursă din cadrul Palatului Elysee, citată de AFP.

„Preşedintele efectuează o trecere în revistă a situaţiei", în prezenţa premierului Edouard Philippe, a secretarului de stat la Interne, Laurent Nunez, Agnčs Buzyn (Sănătate) şi a lui Florence Parly (Apărare), a anunţat preşedinţia. Şeful statului a ajuns în jurul orelor 00.25 (marţi, 23.25 GMT).

 UPTADE 01:55: La această oră, atacatorul nu a fost încă localizat, potrivit primarului din Strasbourg, Roland Ries, citat de Le Figaro.

UPDATE 01:50: Reacții după atacul de la Strasbourg

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a condamnat cu fermitate atacul de la Strasbourg, un oraş despre care afirmă că este prin excelenţă un simbol al păcii şi democraţiei europene.

„Gândurile mele sunt alături de victimele atacului armat de la Strasbourg, pe care în condamn cu mare fermitate. Strasbourg este prin excelenţă un oraş al păcii şi democraţiei europene. Valori pe care le vom apăra întotdeauna. Comisia este alături de Franţa", a scris Juncker pe Twitter.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a anunţat marţi noaptea că instituţia urmează să-şi continue activitatea până la sfârşitul săptămânii, în pofida atacului armat de la Strasbourg şi închiderii sediului acesteia, relatează The Associated Press.

„PE nu va fi intimidat de atacuri teroriste sau criminale. Să mergem înainte”, a îndemnat Tajani.

Adunarea Naţională a Franţei şi-a exprimat solidaritatea cu victimele atacului armat.

„Aş dori să adresez împreună cu colegii mei solidaritatea Adunării Naţionale locuitorilor oraşului Strasbourg care au fost (marţi seară) victimele unui atac care a făcut mai mulţi morţi şi răniţi. Împărtăşim durerea, tristeţea şi solidaritatea cu toate victimele, familiile acestora, locuitorii, gândindu-ne şi la forţele de ordine care fac tot ce pot pentru a-l prinde pe atacator în circumstanţe care sunt deja foarte complicate", a declarat deputatul de Haut-Rhin Olivier Becht (UDI), originar din Strasbourg.

Ministrul justiţiei, Nicole Belloubet, s-a asociat imediat acestei declaraţii. „Am aflat în urmă cu mai puţin de o oră despre acest schimb de focuri. Poliţia judiciară a fost sesizată şi sunt în curs desfăşurare o serie de operaţiuni", a afirmat ea.

UPDATE 01:45: În acest context, traficul pe autostrada A35 este blocat, portrivit Le Figaro.

UPDATE 01:30: Prefectura a precizat că bilanțul victimelor a ajuns la 14: doi morți, șase persoane grav rănite și șase cu răni ușoare, conform BFM TV.

Poliția a revenit la locuința suspectului, însă acesta nu se afla acolo și e în continuare căutat.

UPDATE 01:15: Cine este atacatorul din Strasbourg. Are 29 de ani și era considerat „un risc pentru securitate”

UPDATE 01:00: După evaluarea situaţiei, Parchetul din Paris a deschis o anchetă pentru „asasinat, tentativă de asasinat în legătură cu o acţiune teroristă şi conspiraţie criminală".

UPDATE 00:45: Suporterii grupării Stat Islamic sărbătoresc atacul din Strasbourg pe canalele de Telegram, potrivit unui site care monitorizează rețelele sociale folosite de jihadiști. Cu toate acestea, până în prezent atacul nu a fost revendicat.

UPDATE 00:30: A fost activată o Celulă de Criză Interministerială, potrivit Le Monde.

UPDATE 00:15:  Poliţiştii germani de la punctele de trecere a frontierei opresc maşinile care merg din Germania în Franţa, informează DPA.

„În prezent, însărpim (...) controalele de la frontiera franco-germană", a scris pe Twitter poliţia din statul german de
Baden-Wuerttemberg.

MAE:  Până în acest moment nu sunt confirmate victime de cetăţenie română în urma atentatului de la Strasbourg şi nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară la nivelul oficiului consular.

„Consulatul General al României la Strasbourg are în atenţie incidentul petrecut marţi seara în Piaţa Kleber şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate", precizează MAE.

UPDATE 00.05: Potrivt BFM TV, atacatorul era cunoscut serviciilor de informații. El are 29 de ani și s-ar fi născut la Strasbourg. Poliția i-ar fi percheziționat apartamentul în cursul dimineții, în legătură cu un jaf, potrivit unor surse. La locuința sa au fost găzite grenade.

UPDATE 23:57 O nouă operațiune a poliției este în desfășurare în Place Broglie, centrul istoric al Strasbourg-ului.

Aici se pare că s-ar ascunde o a doua persoană care a fost implicată în împușcături.

UPDATE 23:50 Potrivit surselor din poliția franceză, citate de Le Figaro, atacatorul ar fi trebui să fie arestat în această dimineață, însă când polițiștii au intrat în apartamentul lui, nu l-au găsit.

UPDATE 23:40 Pe rețelele de socializare, oamenii întreabă dacă are cineva informații despre rudele lor, care se aflau în zonă în momentul atacului. 

Aceștia spun că încă nu au reușit să le contacteze și că se tem pentru ele.

UPDATE 23:25 Dintre cei 11 răniți, 7 sunt în stare gravă, a precizat prefectura orașului Strasbourg.

UPDATE 23:20 Surse citate de Le Figaro scriu că atacatorul a fost încercuit de poliţie. El ar avea o armă de foc şi un cuţit.

UPDATE 23:10 Atacatorul ar fi fost încolţit pe strada Epinal din Strasbourg, scrie Le Figaro, unde are loc un schimb de focuri cu poliţia. Atacatorul ar fi fost rănit în cursul atacului şi a fugit pe jos. Printre răniţi se află şi un militar.

 

UPDATE 23:07 Cazul a fost preluat de Parchetul Anti-Terorism din Paris.

UPDATE 23:05: Potrivit BFMTV, atacatorul ar fi fost cunoscut poliției. Le Derniers Nouvelles D’Alsace citează surse din anchetă, care au precizat că acesta ar fi fost în atenția autorităților franceze pentru radicalizare.

Pe numele său ar fi existat o „fișă S”, potrivit presei locale. Aceasta este un document folosit de autorități pentru a marca indivizii considerați o amenințare serioasă la aresa securității naționale. Litera S avine de la „securitatea statului” și este cel mai ridicat nivel de avertizare care se poate deschide pe numele unui atacator. Astfel, autoritățile pot supraveghea, dar nu pot aresta indivizii vizați de astfel de alerte.

UPDATE 23:00 Sediul Parlamentului European din Strasbourg a fost închis în urma unui atac cu focuri de armă într-o piaţă de Crăciun, soldat cu cel puţin doi morţi şi zece răniţi. Eurodeputaţilor li s-a cerut să rămână în interior, a anunţat un purtător de cuvânt, transmite Reuters.

UPDATE 22:55 Bilanţul a crescut la 2 morţi şi 11 răniţi, potrivit BFMTV.

Europarlamentarul britanic Richard Corbett a scris pe Twitter: „Sunt într-un restaurant în centrul orașului Strasbourg, unde s-au tras focuri de armă. Sunt informații neconfirmate că ar fi 3 morți. Restaurantul este blocat, nimeni nu poate intra sau ieși din el.”

Potrivit The Independent, anul acesta, autoritățile franceze au luat măsuri stricte de securitate la Târgul de Crăciun din oraș. De exemplu, este interzis vehiculelor neautorizate să circule pe străzile din apropierea târgului, cât acesta este deschis. Totodată, au fost insitituite puncte de securitate pe poduri, iar gențile pietonilor sunt percheziționate.

UPDATE 22:50 ”Am auzit mai multe împușcături, poate trei. Apoi, am văzut cum fugeau oamenii, iar unul dintre ei s-a prăbușit”, a povestit un martor pentru AFP.

UPDATE 22:47 Unitatea anti-terorism din Paris analizează situația în aceste momente.

UPDATE 22:43 Sediul parlamentului European din Strasbourg, unde zilele acestea se desfăşoară o sesiune plenară, este blocat după un schimb de focuri la târg de Crăciun, potrivit unui europarlamentar, relatează dpa.

"Parlamentul European a activat un protocol de urgenţă. Suntem în prezent blocaţi pentru a proteja oamenii aici. Rămâneţi în siguranţă şi în interior", a scris Eva Kaili (Grecia) pe Twitter.

UPDATE 22:40 Bilanţul atacului a crescut la un mort şi zece răniţi, potrivit prefecturii 

UPDATE 22:37 Autorul atacului a fost identificat, a anunţat prefectura.

UPDATE 22:30 Ministrul de Interne, Cristophe Castaner, se îndreaptă în aceste momente la locul atacului.

UPDATE 22:24 În spitalele din Franța a fost declanșat ”planul alb”, astfel că toți medicii au fost mobilizați pentru a se pregăti să îngrijească victimele atacului.

UPDATE 22.20: Informațiile privind bilanțul victimelor variază.

Surse din poliție, citate de Les Dernières Nouvelles d'Alsace vorbesc despre 3 morți și 6 răniți.

UPDATE 22:15 Ministrul de Interne francez a scris pe Twitter că urmărește situația și că au fost mobilizate forțele de ordine. Totodată, el sfătuiește localnicii să rămână în case.

UPDATE 22:10 Președintele Emmanuel Macron și-a scurtat recepția de la Palatul Elysee, după ce a fost informat despre atac.

UPDATE 22:05 Prefectura orașului Strasbourg anunță că sunt 1 mort și 6 răniți în acest moment.

UPDATE 21:56 Sunt 4 persoane rănite în acest moment. 

Atacatorul nu a fost încă prins, a anunțat primarul Strasbourgului, citat de Le Figaro.

UPDATE 21:50 Poliția le cere locuitorilor să rămână în case, deoarece ”un eveniment de securitate publică este în desfășurare”.

Împușcăturile ar fi avut loc în apropierea unui târg de Craciun, potrivit BBC.

Poliția a blocat circulația în zonă și a stabilit un perimetru în care nu mai are voie nimeni să intre.

 

Autoritățile franceze sunt în alertă încă din 2015. În urma numeroaselor atacuri teroriste, peste 200 de oameni au murit.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Atacul armat cu 4 morți, din Chicago, comis de un bărbat părăsit de iubita lui. Cine sunt victimele
Atacul armat cu 4 morți, din Chicago, comis de un bărbat părăsit de iubita lui. Cine sunt victimele

O femeie medic, o alta care se pregătea să devină farmacist și un polițist, au murit după ce un individ înarmat a deschis focul la un spital din Chicago.

Bărbat atacat de o ursoaică, după ce a împușcat-o într-un picior. Cum s-a sfârșit totul
Bărbat atacat de o ursoaică, după ce a împușcat-o într-un picior. Cum s-a sfârșit totul

Oficialii canadieni investighează un caz petrecut în urmă cu câteva zile, după ce o ursoaică cu pui a invadat proprietatea unei familii, iar soțul a tras mai multe focuri de armă pentru a-și salva familia.

Un tată și fiul său și-au împușcat vecinul din cauza unei saltele aruncate la gunoi
Un tată și fiul său și-au împușcat vecinul din cauza unei saltele aruncate la gunoi

Disputele însoţite de focuri de armă izbucnesc din te miri ce în Statele Unite.

Momentul în care indivizi deghizaţi în mariachi au deschis focul într-o piață în Mexic. VIDEO
Momentul în care indivizi deghizaţi în mariachi au deschis focul într-o piață în Mexic. VIDEO

Indivizi deghizaţi în "mariachi" au deschis focul vineri seară asupra unei pieţe din centrul capitalei Ciudad de Mexico, frecventată de amatori de muzică şi turişti.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.