Gherila FARC anunţă reluarea luptelor cu autoritățile din Columbia


Ultimul update: Joi 29 August 2019 17:09
Data publicarii: Joi 29 August 2019 16:57
Categorie: Stiri externe
Lider al gherilei FARC anunţă reluarea luptelor cu autoritățile din Columbia

Ivan Marquez, fostul număr doi în conducerea grupării de gherilă FARC, a anunţat într-un video că va relua lupta armată alături de alţi lideri ai rebelilor care au denunţat acordul de pace din Columbia.

"Anunţăm lumea că a început a doua Marquetalia (leagănul istoric al rebeliunii în anii 1960), în numele dreptului universal al popoarelor la luptă armată împotriva opresiunii", spune Ivan Marquez în înregistrarea difuzată pe Youtube, alături de Jesus Santrich, un alt fost lider al FARC.

Ivan Marquez anunţă "continuarea operaţiunilor de gherilă ca răspuns la trădarea de către stat a acordurilor de pace de la Havana", care au dus la dezarmarea, în 2017, a circa 7.000 de combatanţi, bărbaţi şi femei, ai FARC.

Comandantul Marquez a fost şeful delegaţiei FARC la negocierile de pace organizate de Cuba din septembrie 2012 până în vara lui 2016 cu guvernul preşedintelui Juan Manuel Santos (2010-2018).

După semnarea acordului de pace, FARC s-a transformat în partid politic, sute de rebeli delimitându-se cu toate acestea de procesul menit să pună capăt unei jumătăţi de secol de conflict armat, scrie Agerpres.

Alături de Ivan Marquez - un alt negociator la procesul de la Havana, Jesus Santrich, căutat de justiţia americană pentru trafic de droguri şi trecut în ilegalitate în urmă cu trei ani, precum şi Hernan Dario Velasquez, alias El Paisa, alt ex-lider al FARC, apar înarmaţi, împreună cu alţi militanţi, în faţa unei pancarte ce afişează sigla FARC-EP (Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei - Armata Poporului).

"Nu am fost niciodată învinşi, nici înfrânţi ideologic, de aceea lupta continuă", a adăugat Ivan Marquez, subliniind că acest nou grup armat va încerca să se coordoneze cu ELN, a doua gherilă columbiană, încă activă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO