Sfârşitul de săptămână aduce fenomene meteo extreme, în bună parte din Europa.

În ultimele ore, mai multe zone din Grecia au fost răvăşite de furtuni, iar Ministerul român de Externe a transmis o avertizare de călătorie, valabilă până luni.

Vestul Europei fierbe la focul temperaturilor

În schimb, vestul bătrânului continent fierbe la focul temperaturilor.

Primul val de căldură extremă a debutat în Madrid, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

În sudul Spaniei, mii de oameni au fost evacuați din orășelul Benahavis în urma incendiilor de vegetație. 

 

Grecia, măturată de furtuni violente

De aseară, vestul, centrul şi nordul Greciei au fost măturate de furtuni violente. Frontul meteorologic sever numit „Genesis” a făcut ravagii în zeci de regiuni: printre acestea, Halkidiki, insula Evia şi Larissa, al cincilea cel mai populat oraș din Grecia.

Observatorul Național din Atena a înregistrat peste 27.000 de fulgere.

Precipitaţiile abundente, însoţile pe alocuri de grindină, au provocat mari pagube culturilor agricole. În Xanthi, multe drumuri au fost inundate, făcând imposibilă trecerea vehiculelor. Oamenii au fost sfătuiţi să îşi ia măsuri de protecţie, întrucât furtunile şi vijeliile vor continua şi în orele următoare, în Grecia. Astăzi, sub alertă se află regiunea Atica, insula Creta, Salonic şi peninsula Peloponez.

Persoanele în vârstă, afectate de temperaturi de peste 40 de grade

Iar unde nu sunt furtuni, dogorește soarele. În Madrid este un week-end fierbinte, la propriu. Mercurul din termometre a sărit de 40 de grade Celsius.

Cele mai afectate au fost persoanele în vârstă.

Potrivit meteorologilor iberici, o binevenită răcorire va veni abia la mijlocul săptămânii viitoare.

Ruben del Campo, meteorolog: „Este val de căldură prelungit care ne va oferi temperaturi ridicate, în special în sudul peninsulei iberice. În Sevilla, Cordoba și Badajoz s-ar putea înregistra temperaturi de 42-43°C, dar căldura extremă ajunge și în nordul ţării.”

Canicula crește și pericolul incendiilor de vegetație: pompierii spanioli se luptă de câteva zile să stingă un focar izbucnit într-o regiune din sudul ţării, care a dus la evacuarea a 3.000 de persoane.