Explozie de bucurie in SUA la anuntul mortii lui Osama bin Laden

Ultima actualizare: 13-07-2012 09:36

Anuntul presedintelui Obama privind eliminarea liderului Al Qaida a provocat o adevarata explozie de bucurie in Statele Unite.

Zeci de mii de oameni au inundat strazile oraselor mai ceva ca de Revelion. In paralel, serviciile de securitate au intrat in alerta maxima si in America, si in tarile aliate, de teama unor actiuni de razbunare ale adeptilor lui bin Laden. Un prizonier de la Guantanamo a avertizat ca Al Qaida a ascuns o bomba nucleara cu o singura misiune, "declansarea unui iad atomic in Europa", daca bin Laden este capturat sau ucis.

"Astazi, la ordinul meu direct, Statele Unite au demarat operatiunea. Dupa un schimb de focuri, l-au ucis pe Osama bin Laden si au intrat in posesia cadavrului sau". Anuntul lui Barack Obama a starnit o bucurie imensa pe strazi. Multimea adunata in fata Casei Albe a explodat.

 

 

Declaratia presedintelui a venit in timpul unui important meci de baseball. La aflarea vestii despre moartea lui bin Laden, spectatorii au izbucnit in urale.

Aceeasi isterie generalizata si la New York, aproape de locul in care pana acum 10 ani se inaltau turnurile gemene de la World Trade Center.

Pe de alta parte, presedintele Barack Obama a tratat subiectul mult mai atent decat fosta administratie Bush. Dincolo de satisfactia evidenta, Obama a facut apel la latura umana a tragediei din 11 septembrie, dupa ce, mai intai, si-a consultat inclusiv doi predecesori: Bill Clinton si George Walker Bush.

Dar, cum Obama este inainte de toate politician, discursul a avut si o clara tenta electorala, care a prins imediat la americanii de rand.

Bucuria din America are insa toate sansele sa starneasca un val imens de furie in lumea musulmana si mai ales in tarile arabe. Washington-ul a plasat deja in stare de alerta toate ambasadele si i-a sfatuit pe cetatenii americani sa evite deplasarile in aceste zone. Si in Europa a fost sporita starea de alerta. In Romania, insa, situatia este monitorizata constant, spune purtatorul de cuvant al SRI.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO