Executia unui terorist, gasit vinovat de moartea a cinci jurnalisti in Somalia: a fost legat de un stalp si impuscat
Un jurnalist somalez, care s-a alaturat insurgentilor radicali shebab si care a fost condamnat la moarte pentru ca a organizat asasinarea a cinci colegi ai sai intre 2007 si 2010, a fost executat luni la Academia de politie din Mogadishu, relateaza AFP.
Mai multi jurnalisti au asistat la executia lui Hassan Hanafi si l-au vazut pe colegul lor cum se zbate, ceea ce a obligat politia sa-l lege de un stalp. ''El a marturisit si a fost recunoscut vinovat ca a organizat asasinarea mai multor jurnalisti somalezi (...) Executia sa a avut loc'', a declarat un inalt responsabil al tribunalului militar care l-a judecat, Abdulahi Hussein.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Hassan Hanafi a fost arestat in august 2014 in capitala kenyana Nairobi si a fost extradat in Somalia la sfarsitul aceluiasi an. Sambata, doi militanti shebab au fost deja impuscati la Mogadishu dupa ce au fost recunoscuti vinovati de asasinarea unei jurnaliste a televiziunii nationale la sfarsitul lui 2015.
Somalia este una dintre cele mai periculoase tari pentru profesionistii media: 45 de jurnalisti somalezi au fost asasinati incepand din 2007 si de la ascensiunea shebab, potrivit Comitetului pentru protectia jurnalistilor (CPJ).
Organizatia Reporteri fara Frontiere (RSF) a plasat Somalia pe locul 172 (din 180) in clasamentul sau pe 2015 privind libertatea presei.
Insurgentii shebab, care lupta impotriva guvernului somalez, intreprind periodic atacuri impotriva responsabililor guvernamentali sau a jurnalistilor. Dar militantii shebab nu sunt singurii dusmani ai jurnalistilor somalezi, care pot fi, de asemenea, tinta oamenilor de afaceri sau a politicienilor care dezaproba activitatea lor de mediatizare.