Epidemia de coronavirus îngrozește planeta. „Parcă suntem pe tărâmul zombilor”

×
Codul embed a fost copiat

Organizația Mondială a Sănătății a declarat „urgență de sănătate publică” la nivel global din cauza epidemiei provocate de noul virus descoperit în China.

Sunt deja 213 morți, iar numărul îmbolnăvirilor, se apropie de 10.000 doar în această țară. Aproximativ 100 de cazuri de infectaresunt însă și în alte 18 state.

Ministerul Român de Externe a anunțat că este în derulare procedura de repatriere a patru cetățeni români din provincia Hubei prin intermediul zborurilor speciale organizate de Franța și Germania. Pe de altă parte, la noi în țară au fost sporite măsurile de siguranță, în special în locurile foarte aglomerate.

Comitetul interministerial întrunit la Ministerul Sănătății din România a decis însă intensificarea măsurilor în toată țara, cu câteva ore înainte de anunțul OMS. Aeroportul Otopeni este dezinfectat la fiecare patru ore cu substanțe speciale pentru curățarea suprafețelor.

Bionet A15, Virusolve și Virucid sunt cele trei substanțe dezinfectante care se folosesc pentru igienizarea aeroportului. Concentrația este la limita maximă dată de producător, iar substanțele nu se amestecă, ci se schimbă în fiecare zi.

Citește și
facebook
Decizia neobișnuită luată de Facebook în urma epidemiei de coronavirus
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Dezinfecția se face o dată la patru ore. Atât timp cât sunt respectate aceste indicații, substanțele nu sunt toxice pentru oameni.

Și aeroporturile din Cluj și Iași sunt igienizate cu substanțe pe bază de alcool. În Constanța este curățată și banda de bagaje.
Sunt dezinfectate și avioanele în care au călătorit pasageri care au manifestat anumite simptome. În plus, toată lumea primește soluții pentru mâini și măști de unică folosință.

Prof. dr. Alexandru Rafila: „Singura șansă pe care o avem în fața bolii este să limităm transmiterea. Măsuri s-au luat și la cele cinci spitale care vor prelua cazurile, iar dacă lucurile se extind și altele vor fi incluse în sistem pentru detecție. Există un plan în acest sens. Toate spitalele care ar putea să interneze astfel de pacienți, spitale orășenești, alte tipuri de spitale unde ar putea fi tratați pentru alte afecțiuni”.

Un cetățean chinez stabilit în Oradea a fost evaluat de medici după o călătorie în Shanghai. Omul a fost preluat de inspectorii DSP, care l-au condus până acasă. L-au sfătuit să stea izolat 14 zile.

Pe de altă parte, un român din Cluj care ispășea o condamnare la închisoare în penitenciarul de maximă siguranță din Shanghai va fi extradat pentru a-și ispăși pedeapsa acasă.

Polițiștii români care trebuie să-l escorteze vor pune la punct detaliile călătoriei împreună cu omologii chinezi.

Spre China, din care toată lumea vrea să plece, a zburat însă o jurnalistă româncă. Ioana Gomoi este din Târgu Jiu și de trei ani lucrează pentru una dintre cele mai importante televiziuni din Beijing. Spune că nu se teme.

Ioana Gomoi, jurnalistă: „În primul rând sunt foarte curioasă să văd asta și s-o trăiesc pe pielea mea. Cred că va rămâne o amintire. Toată viața îmi voi aduce aminte că am venit într-o vacanță și m-am trezit că mă întorc într-o situație de carantină”

Le va duce prietenilor de acolo măști de unică folosință.

Este nevoie de un răspuns fără precedent în față amenințării epidemiei, conform directorului general al Organizației Mondiale a Sănătătii. Starea de urgență la nivel global a fost declarată după vizita lui în China.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS:
„Această declarație nu este un vot de neîncredere în China. Din contră, OMS continuă să aibă încredere în capacitățile Chinei de a controla epidemia.”

În esență, decretaraea stării de urgență la nivel global înseamnă consolidarea măsurilor de prevenție, cooperare între țări în materie de informații și sprijin, precum și alocarea de fonduri pentru cercetare.

Națiunile care își pot salva cetățenii din Wuhan, epicentrul epidemiei, o fac în grabă.

„Este un oraș fantomă. Oamenii stau și așteaptă cumva vindecarea.”

O spune unul dintre cei aproximativ 200 de americani care au fost duși în Statele Unite și se află acum în carantină la o bază militară din California.

Cei care nu au plecat sunt cuprinși treptat de panică.

James Dickey, educator american în Changsha, China: „Departamentul de Stat ne-a cerut să plecăm din China și, să fiu sincer, asta mă cam sperie. În 10 ani de când sunt în China, n-am mai trăit așa ceva. Este o nebunie și faptul că guvernul nostru face asemenea recomandări drastice îmi spune că probabil situația e mult mai rea decât suntem lăsăți să credem.”

Un alt avion care a decolat de pe un aeroport militar portughez cu destinația Wuhan a făcut escală la Paris, de unde a preluat un echipaj medical.

Captain Nicholas de Fermor, Hi Fly: „La bord vor fi medici militari, care vor lua toate măsurile de precauţie necesare şi da, va fi o călătorie sigură şi vom avea grijă de tot înainte să ajungem la Paris."

În China, numărul bolnavilor și al persoanelor decedate crește de la o zi la alta. Aflate constant în pericol, cadrele medicale de la spitalele din oraș lucrează în condiții de stres fără precedent.

Asistentă: „Vreau doar să dorm după ce se termină epidemia şi nu o să vreau să mă mai ridic din pat.”

Asistentă: „Vreau doar să stau cu familia mea. Nu am apucat să mai ajung pe acasă încă de când a izbucnit epidemia de coronavirus. Nu i-am spus copilului meu despre situaţia de la lucru, el are doar şapte ani.”

Pe rețelele de socializare circulă filmulețe cu locuitori din Wuhan care încearcă să nu înțepenească în case.

Șosele goale, autobuze blocate în depou, magazine și restaurante ferecate. Acest Walmart este unul dintre puținele deschise, dar marfa e pe terminate.

În afara zonei de carantină, situația nu e cu mult diferită.

Jenna Davidson, student american care învață în China: „În Shanghai trăiesc 24 de milioane de oameni, iar eu mă plimb acum pe mijlocul unei străzi pustii.”

Jenna Davidson e o studentă americană, sosită în Shanghai cu doar câteva săptămâni în urmă. La început a încercat să-și păstreze tonusul.

Jenna a trimis o poză nostimă tatălui ei, încercând să-i liniștească temerile. Însă, situația se deteriorează pe zi ce trece.

Davidson: „Ne-au închis campusul. Ne-am simțit ca și cum nici nu se știa că noi suntem încă aici, pentru că nici n-am avut apă caldă câteva zile, iar restaurantele din campus sunt închise. Ne-am dat seama că trebuie să facem rost de mâncare, iar cea mai mare parte a magazinelor din apropiere sunt închise, parcă suntem pe tărâmul Zombilor, ne batem pe rămășițele de pe rafturi.”

Deocamdată niciun român nu a fost infectat cu noul coroanvirus.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Coronavirusul din China, din ce în ce mai aproape de noi. HARTA epidemiei ce a lovit Europa
Coronavirusul din China, din ce în ce mai aproape de noi. HARTA epidemiei ce a lovit Europa

Vrusul pornit din China ajunge din ce în ce mai aproape de noi.

Decizia neobișnuită luată de Facebook în urma epidemiei de coronavirus
Decizia neobișnuită luată de Facebook în urma epidemiei de coronavirus

Facebook Inc. a anunţat joi că va elimina toate dezinformările despre coronavirusul din China, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat „urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional” în urma epidemiei, conform Reuters.

OMS declară stare de urgență la nivel global în urma epidemiei de coronavirus
OMS declară stare de urgență la nivel global în urma epidemiei de coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat joi seară că a declarat stare de urgență la nivel global în urma epidemiei de coronavirus.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.