Donald Trump a explicat de unde si-a luat informatiile despre "ce s-a intamplat" in Suedia. Tara nordica cere explicatii SUA

donald trump - getty

Presedintele american Donald Trump a incercat sa explice, duminica, de ce a evocat un incident de securitate in Suedia care nu a avut, de fapt, loc, spunand ca si-a luat informatiile de la televizor, relateaza BBC News.

 Trump a scris pe Twitter ca si-a luat informatiile dintr-un material publicat de Fox News, dar nu a spus cand.

"Declaratia mea privind ce se intampla in Suedia a facut referire la un material publicat de @FoxNews privind imigrantii & Suedia", a scrie liderul de la Casa Alba pe Twitter.

Este posibil sa se fi referit la o emisiune difuzata vineri seara de postul conservator de televiziune, care analiza legatura dintre refugiati si infractiuni in tara nordica. Potrivit emisiunii, numarul cazurilor de violenta armata si violuri a crescut de cand Suedia si-a deschis portile pentru solicitanti de azil, in 2013.

Desi presedintele a spus clar, intr-un discurs rostit sambata in Florida, "ce s-a intamplat aseara (vineri – n.r.) in Suedia", purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a dat asigurari ca seful statului a vorbit despre cresterea numarului de infractiuni si despre incidente recente in general, nu despre o problema anume.

Citește și
zid uman, protest, granita Mexic - SUA - AFP, Getty
''Zid uman'' la frontiera Mexic - SUA, in semn de protest fata de politica privind migratia: "Un simbol al urii lui Trump"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Declaratiile lui Donald Trump au venit la numai cateva saptamani dupa ce unul dintre consilierii sau, Kellyanne Conway, a evocat un atac inexistent numit “masacrul de la Bowling Green”.

Suedia cere explicatii SUA dupa ce Trump a sugerat ca un incident terorist ar fi avut loc in tara nordica

Ambasada suedeza la Washington a cerut Departamentului american de Stat o explicatie privind declaratia presedintelui Donald Trump, care a sugerat ca in Suedia a avut loc vineri un incident de securitate, relateaza Reuters.

„Am pus intrebarea astazi (duminica – n.r.) Departamentului de Stat. Incercam sa obtinem clarificari”, a declarat o purtatoare de cuvant a Ministerului suedez de Externe, Catarina Axelsson.

“In 2016, ‘post-adevar’ a fost numit cuvantul anului de Dictionarul Oxford. Atat o democratie functionala, cat si o cooperare constructiva intre state necesita sa vorbim cu, nu unul despre celalalt, sa ne onoram angajamentele si sa le permitem ideilor sa concureze. De asemenea ne cer sa respectam stiinta, faptele si presa si sa recunoastem intelepciunea celuilalt”, a spus ministrul suedez de Externe, Margot Wallstrom, intr-un discurs de politica externa rostit in Parlament. Ea a reluat pasajul duminica, pe Twitter, insotit de comentariul “datorita anumitor circumstante”.

Dupa ce a anuntat ca Presedintia SUA intentioneaza sa isi reia eforturile pentru a restrictiona imigratia, Trump a evocat, intr-un discurs rostit sambata, o serie de tari si orase europene care, potrivit lui, demonstreaza pericolele primirii de imigranti, in special de refugiati.

“Priviti ce se intampla in Germania, priviti ce s-a intamplat azi-noapte in Suedia”, a spus Trump multimii stranse intr-un hangar de pe aeroportul international Orlando Melbourne. “Suedia. Cine ar fi crezut acest lucru? Suedia”, a adaugat el. “Au preluat un numar mare (de imigranti – n.r.). Au probleme cum nu au crezut vreodata posibil”, a subliniat liderul de la Casa Alba.

Declaratiile ulterioare ale lui Trump au demonstrat ca acesta se refera la orasele europene care s-au confruntat cu atacuri teroriste in ultimii doi ani.

“Uitati-va la ce se intampla la Bruxelles. Uitati-va la ce se intampla in toata lumea. Uitati-va la Nisa. Uitati-va la Paris”, a afirmat el.

Fostul premier suedez Carl Bildt a scris pe Twitter, dupa discursul noului presedinte american: „Suedia? Atac terorist? Ce a fumat? Intrebarile abunda.”

Pe Twitter a devenit deja viral codul #lastnightinsweden, unde oamenii glumesc pe seama declaratiilor lui Trump. Unii s-au intrebat daca Trump se refera la un furt masiv de chiftelute suedeze, la faptul ca a fost deschisa o conserva de hering sau la faptul ca a nins.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Atac vehement al lui Donald Trump la adresa presei, care
Atac vehement al lui Donald Trump la adresa presei, care "nu transmite adevarul". Cum a inventat un "incident in Suedia"

Presedintele american Donald Trump a lansat sambata inca un atac vehement la adresa presei, la un "miting de campanie pentru America”, organizat in statul Florida.

''Zid uman'' la frontiera Mexic - SUA, in semn de protest fata de politica privind migratia:
''Zid uman'' la frontiera Mexic - SUA, in semn de protest fata de politica privind migratia: "Un simbol al urii lui Trump"

Mii de mexicani au format vineri ''un zid uman'' de-a lungul frontierei dintre Mexic si SUA pentru a protesta fata de planul presedintelui american Donald Trump de a construi un zid la granita de sud a tarii sale, relateaza AFP.

Donald Trump, corectat de un reporter dupa ce a oferit date false in timpul conferintei de presa. Cu ce s-a laudat
Donald Trump, corectat de un reporter dupa ce a oferit date false in timpul conferintei de presa. Cu ce s-a laudat

In timpul conferintei de presa de joi, presedintele Donald Trump a fost pusa intr-o situatie neplacuta, atunci cand unul dintre reporter l-a intrebat “de ce americanii ar trebui sa aiba incredere in tine?”

Trump, in razboi cu ziaristii pentru
Trump, in razboi cu ziaristii pentru "stirile false legate de Rusia". Acesta a vorbit despre riscul unui "holocaust nuclear"

Nu este la primul razboi cu mass-media, dar Donald Trump a lansat aseara un atac fara precedent la adresa presei americane.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.