Doi astronauti au pus piciorul pe Marte. VIDEO

Ultima actualizare: 13-10-2012 14:46

Dupa ce au stat inchisi 8 luni intr-o replica a unui vehicul spatial, la Moscova, doi astronauti au coborat si pe solul martian. Amenajat in acelasi laborator din capitala rusa, unde savantii au incercat sa reproduca ambientul Planetei Rosii.

Astronautul rus Alexandr Smollevski si italo-columbianul Diego Urbina au pasit, pentru prima oara, pe solul fictiv martian, in timp ce alti patru astronauti rusi, europeni si chinezi au ramas in replica vehicului spatial.

Cercetatorii care au organizat experimentul s-au straduit sa simuleze cat mai bine conditiile de pe Planeta Rosie, presarand in laborator nisip si bucati de roca.

Asa cum se cuvine, dupa "amartizarea" fictiva, astronautii au infipt in sol drapelul rus, chinezesc si cel al Agentiei spatiale europene.

Apoi s-au ocupat de aspectele stiintifice ale misiunii recoltand esantioane de sol pentru analiza.

E drept ca gravitatia de pe Terra i-a facut pe astronauti sa simta din plin cele 32 de kilograme ale costumelor spatiale, asa ca li s-au instalat doua fotolii, ca sa-si mai traga sufletul din cand in cand.

Desi pare o joca - savantii ne-au explicat ca experimentul este foarte important pentru pregatirea viitoarelor expeditii spre Marte cu echipaj uman. Nu e simplu pentru membrii unei astfel de expeditii sa se suporte unul pe altul, luni in sir, inchisi intr-o capsula, fara lumina zilei si fara aer proaspat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO