Documente secrete CIA, declasificate: Prințul Harry, în vizorul lui Osama bin Laden


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 04 Noiembrie 2017 15:01
Categorie: Stiri externe
Prințul Harry

Osama bin Laden a urmărit acțiunile militare ale prințului Harry în Irak, potrivit documentelor găsite de CIA în „bârlogul” liderului al-Qaeda.

Liderul al-Qaeda deținea o serie de documente despre prințul Harry, inclusiv articole din presă, unde era notată activitatea sa militară, notează The Independent.

"Prințul Harry s-a mutat în linia de foc", scria Osama bin Laden. "Venirea prințului Harry în Irak ar putea pune în pericol trupele”, adăuga liderul al-Qaeda.

Prințul urma să călătorească în Irak, dar oficialii au schimbat planul, iar prințul a fost trimis în Afganistan, mai târziu în același an.

Publicate de CIA miercuri, documentele au fost printre cele 470.000 de fișiere recuperate în raidul din mai 2011 asupra zonei unde bin Laden se ascundea, Abbottabad, Pakistan.

Agenția a declarat că a dat publicității documentele "în interesul transparenței și pentru a spori înțelegerea publică a  grupării Al-Qaeda și a lui bin Laden".

Articolele publicate se numără printre cele peste 18.000 de fișiere confiscate din proprietate, unde liderul al-Qaeda a murit.

De asemenea, a fost găsit un jurnal, care a dezvăluit reticiența lui bin Laden față de Occident, susținând că momentul declanșator al urii sale a fost după ce a efectuat în adolescență o călătorie în Marea Britanie.

Când avea 13 ani, bin Laden a vizitat locul de naștere al lui Shakespeare și a devenit convins că Occidentul era "în declin".

Printre cele peste 10.000 de fișiere video publicate de CIA apare și prima imagine, în calitate de adult, a fiului arhitectului care și-a adus aportul în organizare atentatelor de la 11 septembrie. Filmul lui Hamza bin Laden, considerat a fi fiul preferat a liderului Al-Qaeda și potențialul său succesor, a fost anterior văzut numai în fotografii din copilărie, folosite ca elemente de propagandă de către grupul terorist.

Videoclipul, care se întinde pe durata unei ore, îl înfățișează pe Hamza în timp ce se pregătește de nuntă și se crede că a fost înregistrată acum 10 ani, pe când avea 17 sau 18 ani.

În imagini, acesta apare așezat pe podea, fiind înconjurat de un grup de bărbați. În plus, din fundal se aude vocea unei persoane care recită versete din Coran.

Documentele confiscate de către CIA, demonstrează relația complexă dintre grupul terorist cu sunniții și cu Iranul. Criticii au declarat că dețin un raport de 19 pagini care evaluează relația dintre al-Qaeda și Teheran, susținând că au "dovada sprijinului Iranului față de războiul al-Qaeda cu Statele Unite".

În diferite momente, se pare că Teheranul a oferit ajutor grupării teroriste al-Qaeda sub forma "banilor, armelor" și "a instruirii în lagărele Hezbollah din Liban", în schimbul atacului asupra țintelor americane și saudite.

Iranul a negat ferm cooperarea cu al-Qaida.

 

Sursa: The Independent

VIDEO PROTVPLUS.RO