Bilantul cutremurului din Taiwan a crescut la 14 morti si 480 de raniti. Imaginile dezastrului filmate din drona

×
Codul embed a fost copiat

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 produs la doar zece kilometri adancime a provocat dezastru in Taiwan. Cel putin patru cladiri, inclusiv un bloc de locuinte cu 17 etaje, s-au prabusit din cauza seismului care a zguduit sudul insulei.

Aproximativ 200 de persoane au fost salvate, dar alte zeci au fost prinse sub darmaturi. Bilantul provizoriu indica 14 morti si peste 480.

Cutremurul s-a produs la ora locala 4:00 si a avut epicentrul la 43 de kilometri sud-est de Tainan, un oras cu 2 milioane de locuitori, care a fost si cel mai greu lovit de seism. Cateva dintre cladirile inalte s-au prabusit, iar cele mai mici s-au balansat la 45 de grade.

"Am simtit o zdruncinatura puternica. Toate lucrurile au inceput sa cada si m-am temut sa nu ma raneasca" - spune ingrozita o femeie.

Imaginile filmate de o drona arata amploarea dezastrului. Cladiri intregi prabusite unele peste altele, blocuri de beton si caramizi cazute pe strazi si masini distruse, prinse inca sub daramaturi.

Citește și
Cutremur
Cutremur cu magnitudinea 7.3, produs sambata dimineata in Rusia. Nu sunt victime
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In primele ore ale interventiei, cei peste 1.500 de salvatori au reusit sa scoata peste 200 de oameni dintre ruine.

Au continuat insa toata ziua operatiunea anevioasa de a gasi supravietuitorii sub mormanele de moloz ramase pe locul unui complex rezidential de 17 etaje, facut una cu pamantul. Au urmat clipe dramatice, in care incet-incet, au reusit sa aduca in siguranta mai multi adulti, dar si doi bebelusi si un catel. Printre cei salvati s-au aflat si o mama cu cei doi copii ai ei, care au fost dusi imediat la spital.

"Salvatorii au inaintat printre resturile de beton si ne-au cerut sa ne cataram pe unul dintre ziduri, sa iesim afara, insa copiii mei sunt prea mici si nu pot... Asa ca au facut o gaura in zid si unul dintre ei a ajuns la noi, pentru a-i lua pe copii. Iar eu am reusit sa ies singura" - povesteste femeia salvata.

Oficialii taiwanezi nu stiu deocamdata, numarul exact al persoanelor care se aflau in imobil, la momentul seismului.

Desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 11:40 Numarul persoanelor decedate a ajuns la 7, relateaza Fox News. Peste 1.200 de pompieri cauta in continuare supravietuitori.

UPDATE 10:15 Momentul in care pompierii salveaza de sub daramaturi doi copii a fost filmat in aceasta dimineata, in Tainan. Peste 220 de oameni au fost scosi din cladirile prabusite pana in prezent.

UPDATE 9:10 Bilantul ranilor a ajuns la 300, au anuntat echipele de salvare, in conditiile in care continua cautarile eventualilor supravietuitori printre daramaturile unui imobil de 17 etaje.

Patru imobile s-au prabusit in orasul Tainan. Un bebelus de 10 zile si un barbat de 40 de ani au fost descoperiti fara suflare printre daramaturile blocului turn cu 16 etaje, au indicat responsabili ai pompierilor. O femeie a murit dupa ce a fost lovita de o cisterna cu apa, au mai adaugat acestia. Nicio precizare nu a fost facuta cu privire la celelalte doua victime.

Echipele de salvare s-au concentrat sambata dimineata in zona din jurul cladirii turn, unde mai multe zeci de oameni sunt prinsi sub daramaturi, asteptand ajutor. Mai mult de 200 de locatari ai imobilului au fost salvati in cursul diminetii de sambata, dintre care 40 au fost spitalizati.

"Numarul exact al persoanelor care se aflau in cladire nu este clar pentru moment", a declarat ministrul de interne, Chen Wei-Jen, adaugand ca s-ar putea ca majoritatea membrilor familiilor care locuiau in acest bloc de 16 etaje sa fi revenit pentru vacanta de Anul Nou, marcat in 8 februarie.Potrivit unor oficiali taiwanezi, blocul avea 96 de apartamente si 256 de locatari.

Cel putin 30 de persoane au fost salvate dintr-un alt imobil de sapte etaje. Potrivit unor responsabili, 316 persoane au fost ranite in orasul Tainan, dintre care 60 au fost spitalizate.

Mai multe cladiri, inclusiv un bloc de locuinte cu 17 etaje, s-au prabusit in Taiwan, dupa ce un cutremur cu magnitudinea 6,4 a zguduit sudul insulei. Aproximativ 200 de persoane au fost salvate dar, alte zeci sunt prinse inca sub daramaturi. Deocamdata, autoritatile au confirmat 5 decese si 150 de raniti, potrivit CNN.  Chiar daca nu a avut o magnitudine foarte mare, cutremurul s-a produs aproape de suprafata, la doar zece kilometri adancime, si inainte de rasaritul soarelui, cand cei mai multi oameni dormeau.

Epicentrul a fost localizat la 43 de kilometri sud-est de Tainan, un oras cu 2 milioane de locuitori, care a fost si cel mai greu lovit de seism. Presedintele taiwanez a venit acolo in aceasta dimineata. Cutremurul s-a produs la 20.00 GMT, vineri, la o adancime de 10 kilometri, 39 de kilometri nord-est de orasul port Kaohsiung, a adaugat USGS. Centrul de alerta din Pacific a anuntat ca nu se asteapta tsunami in urma seismului.

In orasul Tainan, pe coasta de nord a orasului Kaohsiung, cel putin 30 de persoane au fost salvate dupa prabusirea a patru imobile. 'Operatiunile de salvare continua, dar pentru moment nu exista victime', a declarat Lin Kuan-cheng, purtator de cuvant al serviciilor de pompieri.

Un batran de 71 de ani pe nume Chang a povestit cum a vazut cladirea de 17 etaje ca se prabuseste sub ochii lui.

"Ma uitam la televizor si dupa o zdruncinare puternica am auzit o bubuitura. Am deschis usa si am vazut cum cladirea de peste drum se prabuseste", a povestit barbatul, scrie The Telegraph.

De asemenea, un instalator a spus ca a adus o scara si cateva unelte pentru a scoate o femeie prinsa de o fereastra, care striga dupa ajutor. "M-a rugat sa merg sa-i salvez sotul si copilul, dar mi-a fost frica de o explozie si nu m-am dus. Mai multe persoane strigau dupa ajutor, insa scara mea nu era indeajuns de lunga, asa ca nu am putut sa-i salvez", a povestit barbatul.

Magnitudinea anuntata oficial a fost de 6,7. Taiwanul, situat in apropiere de jonctiunea a doua placi tectonice, este frecvent afectat de cutremure. Un cutremur de 7,6 produs in septembrie 1999 s-a soldat cu aproximativ 2.400 de morti.

Sursa foto: Agerpres

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cutremur petrecut miercuri in judetul Buzau. Al 15-lea seism in zona seismica Vrancea in 2016
Cutremur petrecut miercuri in judetul Buzau. Al 15-lea seism in zona seismica Vrancea in 2016

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs miercuri dimineata, la ora locala 9:48 in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Cutremur cu magnitudinea 7.3, produs sambata dimineata in Rusia. Nu sunt victime
Cutremur cu magnitudinea 7.3, produs sambata dimineata in Rusia. Nu sunt victime

Un seism puternic s-a produs sambata dimineata in Extremul Orient rus, avand o magnitudine de 7, potrivit Institutului american de geologie (USGS), si de 7,3 potrivit Academiei de Stiinte din Rusia.

Cutremur cu magnitudinea 6,1 in Spania. Seismul a fost urmat de sase replici puternice
Cutremur cu magnitudinea 6,1 in Spania. Seismul a fost urmat de sase replici puternice

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs luni dimineata in Marea Mediterana, intre Maroc si Spania, a anuntat Institutul American de Geologie (USGS), citat de AFP.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.