Comunitățile de români din Marea Britanie, afectate de Uraganul Ophelia
Peste 150 de români s-au trezit blocaţi în Anglia, din cauza uraganului Ophelia. Aşteptau să plece spre Craiova, dar cursa lor a fost anulată.
Uraganul a ucis trei persoane, în Irlanda, iar rafalele puternice de vânt şi ploaia au ajuns şi în Marea Britanie. Meteorologii l-au retrogradat la gradul de furtună tropicală, dar pericolul rămâne.
Uraganul a lovit şi în zonele unde sunt comunităţi de români şi a făcut pagube materiale. În sudul Irlandei, vântul turbat şi ploaia au făcut prăpăd.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Românii care locuiesc în zona lovită de ciclonul tropical sunt speriaţi de ce au văzut în ultimele ore.
Mii de copaci au fost frânţi de vijelie şi două maşini au fost făcute praf, strivite de arbori. Şoferii, un bărbat şi o femeie, au murit, iar o a treia persoană a pierit în timp ce încerca să taie un arbore doborât de uragan.
Curse aeriene anulate
Sute de curse aeriene au fost anulate pe aeroporturile din Dublin, Manchester şi Liverpool. Printre pasagerii rămaşi la sol se numără şi aproape 150 de români, care ar fi trebuit să decoleze din Liverpool către Craiova. Avionul lor nu a mai plecat. Iniţial, li s-a spus că primesc transport şi cazare către aeroportul Luton din Londra, că să îşi continuie călătoria, dar până la urmă unii pasageri au fost lăsaţi să se descurce singuri. Printre călători sunt şi mulţi copii.
MARIAN RĂDUCANU GOGU, pasager: „Am rămas 150, spunându-ne că nu mai sunt locuri disponibile. Abia sâmbătă sau miercuri la ora 19. Era o femeie cu un copil mic de nouă luni, care plângea. Sunt multe persoane bolnave de diabet."
În oraşele din apropierea Oceanului Atlantic din Iralnda, ciclonul tropical a lăsat în urmă imagini dezolante. Vântul a suflat cu peste 150 de Kilometri pe ora. Că să nu le spulbere maşinile, unii locuitori le-au legat de garduri.
VASILE DAVID, din Irlanda: „Au rămas, din câte ştiu, în jur de 300.000 de locuitori fără curent electric, ceea ce este foarte mult, în comparaţie cu populaţia ţării,care e undeva la şase milioane de locuitori."