Cine este John Brennan, seful C.I.A. Fost spion si consilier anti-terorism al lui Barack Obama

08-01-2013 08:15


John Brennan

Selectat de catre Barack Obama sa preia conducerea CIA, John Brennan, in prezent consilier in lupta impotriva terorismului al presedintelui american la Casa Alba, este un fost spion al Agentiei Centrale americane de Informatii.

De altfel, el a condus filiala CIA din Arabia Saudita, relateaza AFP.

John Brennan, in varsta de 57 de ani, a petrecut 25 de ani in cadrul CIA si se afla in fruntea luptei impotriva Al-Qaida. El este una dintre persoanele prezente alaturi de presedinte in subsolul Casei Albe in ziua in care Osama ben Laden este ucis de catre un comando american, moment imortalizat intr-o celebra fotografie oficiala.

A doua zi, el dezvaluie presei conditiile raidului, dar, in confuzia de atunci, ofera informatii asupra carora Casa Alba va reveni. Asa s-a intamplat, de exemplu, cu privire la utilizarea de catre ben Laden a uneia dintre sotiile sale pe post de scut uman.

Tot el este cel care il anunta pe presedinte, la 14 decembrie, ca un atacator puternic inarmat a ucis 20 de copii la o scoala din Connecticut.

John Brennan a "lucrat timp de decenii la CIA, iar de la (atentatele teroriste de la) 11 septembrie se afla pe linia frontului in lupta impotriva Al-Qaida", a rezumat un oficial din cadrul administratiei americane. El a fost director de cabinet al directorului CIA in perioada 1999-2001, iar ulterior director al Centrului national american de lupta impotriva terorismului, in perioada 2004-2005.

A doua sansa

Nominalizarea la conducerea CIA a lui John Brennan reprezinta o a doua sansa. In 2009 el a fost candidat la conducerea Agentiei Centrale, dar declaratii cu privire la utilizarea torturii in timpul administratiei presedintelui George W. Bush - in cursul careia se afla in post - i-au "torpilat" candidatura. Desi a denuntat practica simularii inecului ("waterboarding") drept contrara valorilor americane, el a fost indepartat din cauza implicarii sale in programul contestat de detentie si interogare al Agentiei.

Intr-un interviu pentru CBS, in 2006, el a declarat ca, in timpul interogatoriilor, era necesar, "uneori, sa scoti manusile". In opinia sa, utilizarea tehnicilor de interogare in forta a permis obtinerea unor informatii utile. "Acest lucru a salvat vieti. Si, sa nu uitam, teroristi duri sunt cei care sunt responsabili de (atentatele) de la 11 septembrie, care nu au aratat nicio remuscare fata de moartea a aproximativ 3.000 de nevinovati", declara el in 2007.

De cand s-a alaturat echipei lui Barack Obama, cel mai important proiect al sau vizeaza programul de atacuri cu avioane fara pilot in Afganistan, Pakistan si Yemen, a carui talie a fost multiplicata de actualul presedinte. Casa Alba dorea sa stabileasca reguli de durata privind definirea conditiilor in care poate sa fie vizat un suspect de terorism.

"Incercam sa definim un ansamblu de reguli, de criterii, pentru a avea un proces de decizie cu privire la actiunile noastre anti-teroriste - actiuni directe, letale - astfel incat, indiferent de locul unde sunt luate, sa fim siguri ca sunt luate din motive bune si intr-un mod adecvat", declara el pentru Washington Post, in octombrie.

Desi sunt disponibile putine informatii biografice despre Brennan, un schimb de replici cu jurnalisti, in august 2010, ilustreaza etica activitatii sale. "Relaxarea nu este trucul meu", i-a raspuns unui jurnalist care l-a intrebat daca face pauze in activitate.

La conducerea CIA, el ii va urma fostului general David Petraeus, nevoit sa demisioneze in noiembrie dupa dezvaluirea unei relatii extraconjugale cu biografa sa.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO