Cea mai importanta decoratie, acordata unui caine din Armata Americana, care a murit de tristete

Ultima actualizare: 07-11-2012 12:19
Cainele decorat

Un catel al armatei americane a murit de inima rea la cateva ore dupa ce stapanul sau a fost impuscat mortal. Patrupedul a fost decorat cu o medalie pentru curajul aratat in Afghanistan.

Cainele, un springer spaniel in varsta de de 22 de luni, a suferit o criza fatala, cand cel care il avea in grija, Caporalul Liam Tasker, de 26 de ani, a fost impuscat mortal de talibani in martie 2011. Cei doi au descoperit 14 bombe si o multime de arme si alte dispozitive explozibile in cele cinci luni petrecute in provincia Helmand, mai multe decat oricare alta pereche de cautare, informeaza Daily Mail.

Familia caporalului a fost prezenta joi in centrul Londrei la ceremonia de decernare a decoratiei. Mama lui Tasker, Jane Duffy, in varsta de 53 de ani, a declarat ca a fost incantata. “Suntem absolut incantati si foarte, foarte mandri. Liam povestea ca Theo se entuziasma cand vedea echipamentul de detectie al bombelor, pentru ca inseamna ca ies la vanatoare.

Liam a primit cea mai inalta recunoastere din partea Fortelor Armate, asa ca este minunat ca Theo primeste echivalentul canin pentru acelasi curaj de care a dat dovada”, a mai spus Jane.

Premiul a fost acceptat de sergentul Matthew Jones, colegul lui Tasker, si de cainele de cautare Grace.

Medalia Dickin este cea mai importanta decoratiune pe care un animal o poate primi pentru salvarea de vieti omenesti intr-o zona de razboi.

“Aceasta echipa deosebita a salvat fara indoiala viata a numerosi soldati si civili. Medalia recunoaste nu numai meritele unui caine special, ci intreaga contributie pe care patrulele canine o aduc in detectarea armelor si a dispozitivelor explozive improvizate”, a declarat Colonelul Neil Smith, seful Serviciului Veterinar al Armatei.

De la introducerea sa in 1943, Meritul Dickin a fost acordat unui numar de 28 de caini, 32 de porumbei mesageri, trei cai si o pisica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO