Nemtii ofera solutia pentru fluidizarea traficului

Ultima actualizare: 15-09-2012 17:20
Soferi

In orasul german Ulm se lanseaza astazi un proiect-pilot, prin care poti sa conduci chiar daca n-ai cu tine propria masina.

Practic, devii soferul propriului taxi, la un pret destul de accesibil.

Meticulosi cum ii stim, nemtii s-au gandit la toate amanauntele.

O flotila de masini de mici dimensiuni, economice si putin poluante esta raspandita prin oras. Oricine face o rezervare, poate sa conduca o masinuta oricat timp doreste, fie si numai cateva minute.

Utilizarea fiecarui vehicul va fi taxata cu 19 centi pe minut, o ora costa aproape zece euro, iar o zi, aproape 50 de euro. Exista parcari prestabilite, dar clientul poate lasa masina, dupa ce isi termina treburile, in orice alt loc de parcare din oras.

Cel care doreste o masina, afla unde o poate gasi pe cea mai apropiata printr-un simplu apel telefonic, sau pe Internet. Iar daca vede pe strada o masina libera, urca pur si simplu in ea.

Cum e posibil sa conduci in oras fara sa ai propria masina? Cand se inregistreaza, clientul primeste un chip care este atasat de permisul de conducere. Simpla apropiere a acestuia de un senzor din spatele parbrizului deblocheaza masina. Apoi tasatarea unui cod, la fel ca PIN-ul de la carduri bancare, porneste motorul.

Compania germana care a lansat proiectul Car2go s-a gandit la totul. Clientii nu sunt constransi de un contract pe termen lung si nici nu sunt obligati sa prezinte garantii banesti. Un contor electronic de la bord tine evidenta minutelor folosite si a costurilor, iar banii sunt retrasi direct din contul utilizatorului, in fiecare luna.

Evident, masinile sunt curatate periodic, iar echipele de intretinere se ingrijesc ca rezervorul sa fie plin si sa nu apara probleme tehnice. Doar amenzile de la politie vor fi predate clientului!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO