Biden reia controversatul program al lui Donald Trump, care îi obligă pe solicitanţii de azil să aştepte în Mexic

Joe Biden

Administraţia Biden reia controversatul program al lui Donald Trump, care îi obligă pe solicitanţii de azil să aştepte în Mexic audierile pentru imigraţie, au declarat joi oficiali americani şi mexicani.

Detaliile au fost date de mai mulți oficiali americani şi mexicani, citați de Reuters.

Preşedintele democrat Joe Biden a întâmpinat probleme în primul său an de mandat să inverseze multe politici de imigrare dure puse în aplicare de predecesorul său republican Donald Trump şi, în acelaşi timp, se confruntă cu un număr record de arestări de migranţi la graniţa dintre SUA şi Mexic, amintește News.ro.

Biden a pus capăt politicii lui Trump cunoscută sub numele de Protocoale de protecţie a migranţilor (MPP) la scurt timp după inaugurarea sa în ianuarie, ca parte a unei promisiuni de a implementa ceea ce el a numit o abordare mai umană a imigraţiei.

Dar un judecător federal a decis că decizia de anulare a politicii respective, luată de Biden, nu a urmat procedura adecvată şi, în august, a ordonat repunerea în vigoare a politicii fostului preşedinte Trump. 

Citește și
Trump a vrut să trimită armata în Mexic ca să distrugă cartelurile de droguri. Ce l-a oprit
Trump a vrut să trimită armata în Mexic ca să distrugă cartelurile de droguri. Ce l-a oprit
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Guvernul SUA a spus că trebuie să aştepte acordul Mexicului înainte de a reporni MPP.

”Statele Unite au acceptat toate condiţiile pe care le-am propus”, a spus un oficial mexican. Statele Unite ale Americii vor lua măsuri pentru a aborda preocupările umanitare ale Mexicului cu privire la program, au declarat oficialii americani şi mexicani, inclusiv oferirea de vaccinuri pentru Covid-19 migranţilor care se întorc şi scutirea mai multor categorii de persoane considerate vulnerabile.

Migranţii vor fi, de asemenea, întrebaţi dacă se tem de persecuţie sau de tortură în Mexic înainte de a fi înscrişi în program şi vor avea acces la reprezentare legală, au declarat oficialii americani în timpul unei discuţii avută joi cu reporterii.

Orice migrant din emisfera vestică ar putea fi plasat în programul MPP reelaborat, a spus unul dintre oficialii americani.

Numărul de haitieni şi venezueleni prinşi la graniţa dintre SUA şi Mexic a crescut în ultimul an, adăugându-se la un număr mare de persoane care traversează Mexicul şi America Centrală.

În acelaşi timp, administraţia Biden încă încearcă în mod activ să pună capăt programului MPP, emiţând o nouă nota de reziliere în speranţa că va rezolva problemele juridice.

Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat în octombrie că programul Trump ”are defecte endemice” şi ”costuri umane nejustificate”.

Trump și politica față de migranți

Politica a fost o piatră de temelie a reprimării imigraţiei a lui Trump. În timpul administraţiei Trump, zeci de mii de oameni care au trecugt graniţa terestră dintre SUA şi Mexic au fost trimişi înapoi în Mexic pentru a aştepta luni, uneori ani, pentru a-şi prezenta cazurile la audierile de imigrare din SUA, ţinute în sălile de judecată improvizate de lângă graniţă.

Mulţi migranţi, totuşi, nu s-au prezentat în instanţă pe fondul întârzierilor şi pericolelor îndelungate din Mexic.

Susţinătorii imigraţiei spun că MPP i-a expus pe migranţi la violenţă şi răpiri în oraşe periculoase de graniţă, unde oamenii au aşteptat audierile în tabere.

Programul MPP va fi reluat luni, probabil cu un număr mic de migranţi la un singur punct de trecere a frontierei americane, a declarat unul dintre oficialii americani.

Întoarcerile în Mexic vor avea loc în cele din urmă prin şapte puncte de trecere a frontierei din California, Arizona şi Texas, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) al SUA.

Reintroducerea MPP se adaugă la un amestec confuz de politici de imigraţie în vigoare la graniţa dintre SUA şi Mexic, unde arestările au atins un număr record de 1,7 milioane în anul fiscal 2021, încheiat în septembrie.

Chiar dacă Biden a încercat să pună capăt MPP, administraţia sa a continuat să pună în aplicare un ordin de sănătate publică din era Trump, cunoscut sub numele de Titlul 42, care permite autorităţilor de frontieră să expulzeze rapid migranţii fără a le oferi şansa de a solicita azil.

Aproape două treimi dintre migranţii prinşi trecând graniţa dintre SUA şi Mexic în acest an fiscal au fost expulzaţi în temeiul ordinului Titlul 42. Â

Acum, migranţii prinşi la graniţa dintre SUA şi Mexic vor fi mai întâi evaluaţi pentru a determina dacă pot fi expulzaţi rapid în temeiul Titlului 42, a spus un oficial american. Cei care nu pot fi expulzaţi vor fi fie returnaţi în Mexic cu un termen la tribunalul MPP, fie eliberaţi sau deţinuţi în Statele Unite.

Vor fi și excepții

Se vor face excepţii pentru migranţii cu probleme de sănătate, persoanele în vârstă şi cei expuşi riscului de discriminare în Mexic, în special pe baza identităţii de gen şi a orientării sexuale, a spus un alt oficial american.

Statele Unite şi Mexic vor aranja transportul migranţilor care aşteaptă în adăposturile mexicane, astfel încât să poată participa la şedinţele de judecată din Statele Unite, a declarat un alt oficial american.

Dar oficialii locali din Mexic au spus că multe adăposturi de la frontieră sunt deja pline şi copleşite de situaţie.

De asemenea, Mexic are probleme cu taberele improvizate de migranţi care au apărut de-a lungul graniţei în ultimul an.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Donald Trump își lansează propria rețea socială. De când va fi disponibilă
Donald Trump își lansează propria rețea socială. De când va fi disponibilă

Donald Trump a anunţat miercuri lansarea propriei reţele sociale denumită „Truth Social”, după ce a fost interzis în ianuarie de Twitter, Facebook şi YouTube.

Trump a vrut să trimită armata în Mexic ca să distrugă cartelurile de droguri. Ce l-a oprit
Trump a vrut să trimită armata în Mexic ca să distrugă cartelurile de droguri. Ce l-a oprit

Donald Trump a încercat de mai multe ori să trimită trupele speciale ale armatei americane să distrugă cartelurile de droguri din Mexic, dar a fost oprit de consilierii săi, care i-au spus că acest lucru ar echivala cu o invazie a țării vecine.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.