Decizia luată de China după ce Japonia a anunțat că va arunca în ocean apă radioactivă de la Fukushima
Vama chineză anunţă vineri că urmează să interzică importul de mărfuri alimentare care provin din zece prefecturi japoneze, în urma planului Tokyo de a deversa în ocean apă uzată nucleară tratată de la Centrala Nucleară Fukushima, relatează AFP.
Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a aprobat planul Guvernului japonez de a se debarasa - după tratare şi diluare - aproximativ 1,33 de milioane de tone de apă contaminată, depozitată în instalaţie care a condus la saturaţia centralei devastate de o triplă catastrofă - cutremur-tsunami- accident nuclear - la 11 martier 2011, conform news.ro.
Japan is set to win approval to discharge more than a 1,000,000 cubic meters of treated water from the Fukushima nuclear disaster site into the Pacific Ocean.
And China’s not happy https://t.co/n2GskMlltl pic.twitter.com/Qim9mUTcgD
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) July 6, 2023
Deversarea urmează să înceapă în această vară, însă unele ţări vecine din regiune i se opun.
Beijingul condamnă ferm acest plan - dar şi locuitori din Fukushima, în special comunitatea pescarilor, care se teme că clienţii îi vor boicota din această cauză.
Ministerul chinez de Externe a anunţat joi că raportul AIEA nu poate fi folosit ca ”undă verde” a planului de deversare a apei contaminate şi a avertizat cu privire la riscuri necunoscute la adresa sănătăţii umane.
China urged Japan to stop whitewashing its nuclear-contaminated wastewater discharge decision, said Chinese Foreign Ministry spokesperson Wang Wenbin on Friday. #Japan #fukushima@MFA_China
— Zhang Heqing (@zhang_heqing) July 7, 2023
Video Credit @CGTNOfficial pic.twitter.com/asBAE3JkkL
Autorităţile vamale chineze au anunţat vineri că urmează ”să interzică importurile de mărfuri alimentare provenind din zece prefecturi japoneze, inclusiv Fukushima”, din motive de securitate şi că urmează să efectueze teste de radiaţii riguroase asupra mărfurilor alimentare care provin din restul japoniei.
”Vamele chineze vor menţine un nivel crescut de vigilenţă”, anunţă într-un comunicat autoritatea - fără să precizeze lista prefecturilor japoneze vizate de interdicţie.
Aproximativ 1,33 milioane de metri cubi de apă subterană, apă de ploaie şi apă folosită la răcire s-au acumulat în instalaţia Fukushima - care se află în curs de desfiinţare, după fuziunea mai multor reactoare, în urma catastrofei din 2011.
Operatorul centralei, TEPCO, tratează apa prin sistemul de tratare ALPS, cu scopul de a retrage aproape toate elementele radioactive - cu excepţia tritiului - şi ptrevede să o deverseze în ocean pe o perioadă de mai multe zeci de ani.
China a acuzat vineri Japonia de faptul că are ”încă numeroase probleme în ceea ce priveşte legitimitatea deversării în ocean, fiabilitatea echipamentelor de purificare şi exhaustivitatea planului de supraveghere”.