Autorul masacrului din Christchurch, inculpat. Scrisese numele lui Ştefan cel Mare pe arme

21-05-2019 10:05

Brenton Tarrant

Brenton Tarrant, autorul atacului din 15 martie din Christchurch, a fost inculpat marţi în Noua Zeelandă

Australianul care, la 15 martie, a ucis 51 de persoane şi a rănit alte câteva zeci în două moschei din Christchurch a fost inculpat pentru terorism, a anunţat marţi poliţia din Noua Zeelandă, transmite dpa.


Imagini cu atacul, în galeria foto

 

Împotriva lui Brenton Tarrant a fost formulată acuzaţia de terorism în baza legii antiteroriste din 2002, a precizat poliţia într-un comunicat. Împotriva lui Trenton au mai fost formulate încă un cap de acuzare de omor, după decesul unui cetăţean turc la începutul acestei luni, şi două de tentativă de omor.

În total, australianul va trebui să răspundă la 51 de capete de acuzare pentru omor şi 41 de capete de acuzare pentru tentativă de omor.

 

De ce îşi scrisese pe arme numele lui Ştefan cel Mare

 

Brenton Tarrant, un adept autodeclarat al 'supremaţiei albilor', este acuzat că a deschis focul în moscheile al-Noor şi Linwood pe 15 martie, în cel mai grav atac armat comis în această ţară. Îşi scrisese pe armele cu care a comis masacrul numele unor "eroi ai creştinătăţii", printre care şi 3 personaje din istoria României: Ştefan cel Mare, Ioan Corvin (Iancu) de Hunedoara şi Şerban Cantacuzino.

Însă, în vreme ce Ioan Corvin de Hunedoara şi Ştefan cel Mare au luptat cu turcii, Şerban Cantacuzino a luptat alături de aceştia, luând parte la asediul Vienei în 1683.

La 28 aprilie, australianul de 28 de ani a fost audiat prin videoconferinţă la Înalta Curte din Christchurch din sigura închisoare de maximă securitate din Noua Zeelandă, aflată în oraşul Auckland, la peste 1.000 km nord de locul atentatelor.

Inculpatul urmează să fie supus unui examen psihiatric şi va fi adus din nou în faţa instanţei la data de 14 iunie.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO