Analiștii nu exclud varianta ca moartea lui Prigojin să fie o înscenare. Ce spunea Putin după marșul acestuia spre Moscova

×
Codul embed a fost copiat

Evgheni Prigojin s-ar fi aflat în avionul privat prăbușit miercuri la scurt timp după decolare, la aproximativ 300 de kilometri de capitala Rusiei.  

Informația a fost confirmată de autoritățile ruse, care precizează că nu există supraviețuitori. În aeronavă se aflau în total 10 persoane, între care și mâna dreaptă a liderului Wagner.

Până de curând un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin a condus la finele lunii iunie un marș al mercenarilor, care s-au îndreptat înarmați spre Kremlin, o revoltă fără precedent.

Evgheni Prigojin acuza elitele militare ruse că doresc dezintegrarea Wagner.

Citește și
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Avionul abia decolase de pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, cu destinaţia Sankt Petersburg, când s-a prăbușit în regiunea Tver. La bord erau trei piloți și șapte pasageri. Printre ei, și liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Imagini postate pe rețelele sociale surprind momentul în care avionul - cuprins de flăcări - cade necontrolat și, imediat după impactul cu solul, focul se înteţeşte. Într-unul dintre videoclipuri se văd mai multe trupuri ale pasagerilor, morți în urma impactului.

Svetlana Petrenko, purtător de cuvânt al comitetului de investigație rus: „Cele 10 persoane aflate la bord au murit. La fața locului a plecat o echipă de anchetă, urmând să fie stabilite toate expertizele medico-legale necesare și să se efectueze un set de acțiuni de anchetă pentru stabilirea cauzelor accidentului aviatic.”

Potrivit Autorității ruse de aviație civilă, la bordul avionul se afla și Dmitri Utkin, un alt lider al grupului Wagner și mâna dreaptă a lui Prigojin. Însă doar testele ADN vor putea arăta clar identitatea celor morţi în incidentul aviatic. Cauza prăbușirii nu a fost anunțată.

La doar câteva ore după incident, canalul principal de Telegram folosit de grupul Wagner anunță că Evgheni Prigojin a murit.

„Erou al Rusiei și patriot adevărat al poporului - Evgheni Victorovici Prigojin a murit în urma acțiunilor trădătorilor Rusiei. Dar chiar și în iad va fi cel mai bun!” - au scris mercenarii Wagner pe rețeaua de socializare.

Posibila moarte a lui Prigojin nu a fost o surpriză nici pentru Joe Biden, liderul de la Casa Albă.

„Dacă vă mai amintiți, am fost întrebat despre asta (situația lui Prigojin) și am spus atunci că, dacă aș fi în locul lui Prigojin, aș fi atent la ce beau. Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins.
Credeți că Puţin e implicat?
Nu se întâmplă multe în Rusia în spatele cărora să nu fie Putin. Dar nu am suficiente informații să vă răspund.”

Incidentul aviatic vine la două luni după ce Evgheni Prigojin, supranumit și bucătarul lui Puţin, a condus o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse. După 24 de ore, ”Marșul pentru dreptate” - cum și-a numit Prigojin rebeliunea, a fost întrerupt. Iar mercenarii Wagner care se îndreptau spre Kremlin au fost întorși din drum. În urma intervenţiei preşedintelui belarus, Aleksandr Lukaşenko, Prigojin și soldații lui au fost lăsați să se refugieze în țara sa. La scurt timp, Putin l-a acuzat pe liderul Wagner de trădare și a promis că nu va ierta pe nimeni. Ulterior, Kremlinul a anunțat că renunță la acuzații. Dar, întrebat cândva dacă știe să ierte, Putin spune:

„- Da, dar nu iert tot.
- Ce nu puteţi ierta?
- Trădarea.”

Moartea lui Prigojin, o înscenare

Pe de altă parte analiștii politici nu exlud nici teoria potrivit căreia totul ar fi o înscenare, astfel încât Prigojin să se poată bucura de un exil pașnic.

Keir Giles, analist politic Chatham House: „Rămâne de văzut dacă acesta este de fapt șeful Wagner sau cineva care călătorea sub numele de Evgheni Prigojin. Știm că Prigojin obișnuia să folosească pseudonime, dar în același timp avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii, o măsură de securitate pe care acesta o lua.”

De altfel, cu doar două zile în urmă, șeful Wagner transmitea un mesaj video prin care dădea de știre că mercenarii săi luptă cu militanții islamiști din Africa și explorează regiunea, în căutarea mineralelor.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Apariția neașteptată a lui Prigojin din nou în Africa ar putea fi văzută ca exilul acordat de Putin lui Prigojin. Dar asta nu prea se potrivește cu Putin pe care îl cunoaștem, dar slăbit masiv de rebeliunea armată. Nu vă amăgiți, el nu și-a revenit brusc. Puţin doar a fost în ofensivă de atunci, încercând cu disperare să recupereze acea imagine de om puternic infailibil, total zdrobit de ceea ce a făcut Prijgon.”

Multă vreme un apropiat al lui președintelui Putin, Evgheni Prigojin şi-a câştigat reputaţia de... cel mai crud comandant al trupelor care au invadat Ucraina. Pentru armata de mercenari, el făcea adesea recrutări din închisori. De altfel, nu era străin de lumea temniței. Prigojin a stat 9 ani după gratii, pe vremea Uniunii Sovietice.

După ce a fost eliberat, în anii 90, și-a deschis un restaurant de lux în Sankt Petersburg. Iar mai târziu, după ce Putin a ajuns președinte, Prigojin a avut contracte de livrări de mâncare cu Kremlinul. De aici s-a ales și cu porecla de "bucătarul lui Putin".

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Momente spectaculoase la Marsilia. Flacăra olimpică a ajuns în Franţa, după o paradă maritimă grandioasă
Momente spectaculoase la Marsilia. Flacăra olimpică a ajuns în Franţa, după o paradă maritimă grandioasă

După o paradă maritimă grandioasă, flacăra olimpică şi-a făcut miercuri seară intrarea maiestuoasă în portul vechi din Marsilia la bordul navei cu trei catarge Belem, iar primul vas olimpic al JO de la Paris 2024 a fost aprins de rapperul francez Jul.

Turiști blocați pe o stâncă mai bine de o oră, pe un traseu celebru, din cauza aglomerației. Imagini virale
Turiști blocați pe o stâncă mai bine de o oră, pe un traseu celebru, din cauza aglomerației. Imagini virale

Se pare că Muntele Everest nu este singurul vârf din lume care se confruntă cu supraaglomerarea.  

„Le-am spus că am un portbagaj plin cu droguri”. Pățania unei femei care s-a dus la poliție să predea „un munte” de marijuana
„Le-am spus că am un portbagaj plin cu droguri”. Pățania unei femei care s-a dus la poliție să predea „un munte” de marijuana

O femeie a fost la locul potrivit la momentul potrivit când patru băieți de la o școală locală din California, SUA, au abordat-o cu o întrebare ciudată vineri, după școală.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.