Polițiștii care au asistat la moartea lui George Floyd, arestați. Trump nu mai trimite armata pe străzi

×
Codul embed a fost copiat

În America, în timp ce străzile fierb, toți cei 4 agenţi de poliție implicați în moartea brutală a lui George Floyd au fost puși sub acuzare. Cel care l-a sugrumat cu genunchiul va fi judecat pentru omor prin imprudență.

Autopsia post mortem a relevat şi faptul că George Floyd a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Virusul nu a fost însă un factor agravant, în moartea sa, potrivit specialiştilor.

 

Un poliţist care patrula în Brooklyn pentru prevenirea jafurilor a fost atacat cu un cuţit. Cel care a făcut asta a fost împuşcat, însă în schimbul de focuri care a urmat au mai fost răniţi doi agenţi.

 

Citește și
proteste londra pentru persoane de culoare
VIDEO. Manifestație pentru George Floyd, la Londra. Un polițist a fost lovit cu pumnul
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Pe de altă parte, cel puţin 90 de persoane au fost arestate şi miercuri noapte. Au fost mai puţine decât noaptea precedentă. De altfel, interzicerea ieşirii pe străzi după lăsarea întunericului dar şi eforturile protestatarilor paşnici de a-i respinge pe vandali au dus la împuţinarea scenelor violente atât la New York, cât şi în alte oraşe americane.

Fostul polițist, acuzat de omor prin imprudență

 

În tot acest timp, procurorul care anchetează moartea lui George Floyd la Minneapolis a modificat încadrarea juridică a faptelor inculpându-l pentru omor prin imprudenţa pe poliţistul care l-a asfixiat, ţinându-i genunchiul apăsat pe gât, afro-americanului în vârstă de 46 de ani. Ceilalţi trei agenţi care l-au asistat au fost inculpaţi pentru complicitate la omor.

Keith Ellison, procurorul general al statului Minnesota: „Am introdus un amendament care îl pune sub acuzare pe fostul poliţist Derrick Chauvin pentru omor prin imprudenţă în cazul morţii lui George Floyd. De asemenea, am introdus o plângere pentru punerea sub acuzare a poliţiştilor Kueng, Lane şi Thao pentru complicitate la omor”.

Quincy Mason Floyd, fiul lui George Floyd: „Sunt fericit că toţi poliţiştii au fost arestaţi. Tatăl meu nu ar fi trebuit să fie ucis astfel. Merităm să se facă dreptate. Asta e tot ce am de spus”.

Roxie Washington, mama fiicei lui George Floyd: Fiica noastră a vrut să știe cum a murit. Am putut să-i spun doar că nu mai putea să respire.

Donald Trump nu mai trimite armata pe străzi

 

Prin gesturi simbolice şi acţiuni concrete ale autorităţilor se încearcă restabilirea încrederii în forţele de poliţie. La Fayetteville, în Carolina de Nord, poliţiştii au îngenunchiat în semn de solidaritate cu protestarii paşnici, la două zile după ce oraşul a fost scena violenţelor şi jafurilor. Sute de protestări i-au aplaudat, i-au salutat prin atingerea cotului, în stilul impus de pandemia de covid. Iar o femeie a îmbrăţişat mai mulţi agenţi.

La Lincoln, în Nebraska şeful poliţiei locale s-a întâlnit cu lideri ai comunităţii, la altarul improvizat în memoria lui George Floyd. Şi au semnat un acord privind întâlniri lunare în care să se discute plângerile la adresa departamentului de poliţie.

Donald Trump: Cred că a fost un lucru groaznic. Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată.

Preşedintele Trump a vorbit pentru prima dată despre moartea lui George Floyd la 10 zile de la tragicul incident din Minneapolis care a declanşat proteste fără precedent în ultimele decenii în America. Deşi, în mod evident, el însuşi încerca să exploateze în scop electoral acesta criza, n-a ratat ocazia să-i acuze pe democraţi ca inceraca să tragă foloase electorale în perspectiva alegerilor din noiembrie. Chiar l-a ameninţat voalat pe primarul democrat al New Yorkului Bill de Blasio.

Donald Trump: New York este... dezastru, ceea ce se întâmplă în New York. Şi i-am putea ajuta foarte mult. Doar trebuie să ceară. Dacă nu rezolvă situaţia curând, voi avea eu grijă!

Avem nevoie de lege şi ordine pentru ca demonstraţiile au scăpat de sub control în ultimele zile, a spus Trump. Jurnaliştii l-au întrebat dacă mai vrea să trimită armata pe străzi...

Donald Trump: Ei bine, depinde... Nu cred că vom fi obligaţi. Avem atribuţii foarte solide în acest sens. Garda Naţională are îndatoriri obişnuite în asemenea situaţii şi avem o Gardă Naţională foarte puternică. Dar dacă se depăşeşte limita, desigur...

Fostul şef al Pentagonului James Mattis l-a acuzat pe Donald Trump de abuz de autoritate şi a spus că în mod deliberat adânceşte diviziunile din societate. Mattis a demisionat în 2018, după ce preşedintele a decis să retragă trupele americane din Siria. Iar Trump l-a numit pe fostul secretar al apărării un general supra estimat.

În întreaga mea viaţă nu am asistat la ceva mai profund decât aceste demonstraţii care au cuprins întreaga Americă, a spus fostul preşedinte american, Barack Obama, în primul său comentariu de la moartea lui George Floyd.

Barack Obama: Pe măsură ce activiștii și oamenii obișnuiți își ridică vocile, trebuie să fie clar dacă vrem să facem o schimbare și cum putem produce această schimbare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ce spune fostul coleg de cameră al lui George Floyd: „Probabil că nu știa că banii sunt falși”
Ce spune fostul coleg de cameră al lui George Floyd: „Probabil că nu știa că banii sunt falși”

Fostul coleg de cameră al lui George Floyd, Alvin Manago, a povestit pentru Daily Mail că Floyd era o persoană săritoare și că dacă a folosit o bancnotă falsă a fost în mod „neintenționat”.

VIDEO. Manifestație pentru George Floyd, la Londra. Un polițist a fost lovit cu pumnul
VIDEO. Manifestație pentru George Floyd, la Londra. Un polițist a fost lovit cu pumnul

Protestele din SUA s-au răspîndit și în Europa, ca urmare a morții lui George Floyd, la Minneapolis. Londra a fost printre capitatele unde mii de oameni s-au strâns pe străzi. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.