Iadul pe pamant, in Chile! Peste 300 de morti si milioane de sinistrati!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: "Cutremurul din Chile, cu magnitudinea 8,8 pe scara Richter a afectat doua milioane de oameni". Anuntul a fost facut de presedintele acestei tari greu incercate. Cel mai recent bilant a depasit 300 de morti.

Duminica, 28 februarie

16:27 Echipele de salvare au incercat duminica sa salveze persoanele prinse sub daramaturi si sa vina in sprijinul sinistratilor, la o zi de la cutremurul soldat cu moartea a 300 de persoane in Chile si care a generat alerte de tsunami in tarile din zona Pacificului, relateaza AFP.

15:00 O noua replica, avand magnitudinea de 6,1 s-a produs duminica in zona centrala a statului Chile.

14:55 Autoritatile din Chile incearca sa evalueze amploarea dezastrului provocat de cutremur. Edmundo Perez Yoma a declarat ca este dificil sa ofere o cifra exacta a unei "catastrofe de proportii imense", in timp ce compania americana de evaluare a riscurilor Eqecat a estimat valoarea pagubelor intre 15 si 30 de milioane de dolari, respectiv 10-15% din Produsul Intern Brut.

Citește și
Gheorghe Marmureanu: Vor fi sute de replici ale cutremurului din Chile
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

14:30 Trei cadavre au fost scose de sub daramaturile unui imobil de 14 etaje, in care se aflau prinse cel putin 100 de persoane si care s-a prabusit sambata la Conception, in centrul Chile;

14:00 Un val seismic cu inaltimea de doi metri a atins insula Paramusir din Kurilele de Nord dupa aproximativ o ora de la ridicarea oficiala a alertei de tsunami emisa dupa cutremurul din largul Chile, a declarat o angajata a Centrului pentru tsunami din Sahalin, citat de RIA Novosti, in pagina online;

12:30 Cateva sute de mii de persoane au fost evacuate duminica de pe coastele din nordul Japoniei, unde mai multe valuri inalte de peste un metru s-au abatut asupra partii dinspre Pacific a tarii, in urma cutremurului devastator din Chile, relateaza AFP.

12:00 Autoritatile americane au anulat, duminica, alerta de tsunami emisa pentru toate tarile riverane Oceanului Pacific.

10:00 Autoritatile japoneze au emis un ordin de evacuare a 320.000 de persoane din trei prefecturi din nordul tarii, amenintate de un tsunami major, a anuntat agentia de presa Kyodo, citata de AFP.

9:30 Un nou tsnumai de 120 de centimetri a atins duminica, la ora 06.49 GMT (08.49 ora Romaniei) portul Kuji, din prefectura Iwate, in nordul Japoniei, la 40 de minute dupa cel de 90 de centimetri, a anuntat Agentia meteorologica japoneza.

9:00 Aproximativ 90% din centrul orasului Curico, situat in sudul statului Chile, a fost distrus in urma cutremurului cu magnitudinea de 8,8, produs sambata in largul coastelor acestui stat, sustine un jurnalist local.

8:38 Un tsunami de 90 de centimetri a ajuns duminica, ora 06.09 GMT (08.09 ora Romaniei) in portul Kujiko din prefectura Iwate, in nord-estul Japoniei, a anuntat Agentia meteorologica japoneza.

8:26 260 de detinuti au profitat de seism ca sa evadeze. Cutremurul a darmat un zid al penitenciarului, iar puscariasii au fugit care incotro. 60 sunt inca in libertate.

8:20 Dupa cutremur, dezastrele se tin lant in Chile. Incendiul izbucnit la un combinat chimic de la marginea Capitalei a fortat evacuarea unor cartiere intregi. Iar stricaciunile de la aeroportul international din Santiago il vor tine inchis cel putin 72 de ore, spun autoritatile.

8:00 Foarte multi oameni au murit in somn, surprinsi de seismul produs in puterea noptii. Peste un milion si jumatate de locuinte au suferit stricaciuni si, dintre acestea, 500.000 sunt de nelocuit. Echipele de interventie ajung cu greu la Concepcion, orasul cel mai greu lovit, din cauza infrastructurii serios afectate.

Sambata, 27 februarie

20:50 A fost emis avertisment de tsunami pentru Coasta de Vest a SUA si litoralul Columbiei Britanice

20:45 Serviciile de salvare au anuntat, sambata, ca seismul inregistrat in Chile s-a soldat cu moartea a cel putin 147 de persoane

19.10 Un tsunami de mica amploare a ajuns, sambata, in jurul orei locale 06.30 (18.30 ora Romaniei), in arhipelagul Gambier din Polinezia franceza, fara a provoca pagube importante

18.20 Valurile tsunami traverseaa tot Oceanul Pacific, in urma cutremurului produs in largul coastelor chiliene, fenomenul urmand sa se incheie in Japonia, cu valuri de 30 de centimetri, sustine un oficial din serviciile de meteorologie americane

17.50 "Vreau sa le transmit condoleantele mele familiilor celor 122 de persoane care si-au pierdut viata in timpul cutremurului", a declarat presedintele ales al statului Chile, Sebastian Pinera, adaugand ca numarul victimelor ar putea creste.

17.25 Un tsunami masurand 2,34 metri a lovit sambata dimineata orasul chilian de coasta Talcahuano, in urma cutremurului cu magnitudinea de 8,8, produs in cursul noptii de vineri spre sambata

17.20 Autoritatile vor incepe  la ora 18.00, ora Romaniei, evacuarea zonei de coasta din Hawaii, in urma alertei de tsunami emise pentru intreaga regiune a Pacificului

17.05 Ministerul de Interne din Chile a anuntat ca numarul mortilor in urma cutremurului de sambata a ajuns la 82

15.40 O noua replica, avand magnitudinea de 6,1, s-a produs in largul statului Chile

14.30 Doua vapoare, doua elicoptere si un avion cu ajutoare pentru insula Robinson Crusoe, din largul capitalei Santiago, acoperita de un val gigantic dupa cutremurul cu magnitudinea de 8,8.

14.25 Marina chiliana a inceput evacuarea insulei Pastelui, situata la circa 3.500 de kilometri de coasta, in Oceanul Pacific, din cauza riscului unor valuri gigantice, dupa cutremurul produs sambata

14.00  Guvernul din Chile a anuntat ca bilantul victimelor a crescut la 78 de persoane

13.45 "Potrivit informatiilor existente pana in prezent, nu sunt cetateni romani printre victime. Continua insa verificarile", a declarat pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Lucian Rosenfeld.

13.40 Ministerul de Interne din Chile a anuntat sambata ca cel putin 64 de persoane au murit in urma cutremurului de 8,8 grade

13.30 Bilantul mortilor a ajuns la 52,  iar avertizari de tsunami au fost emise pentru cel putin 53 de tari, inclusiv din America de Sud, Hawaii, Australia si Noua Zeelanda, Japonia, Philipine, Rusia si mai multe insule din Pacific. 

13.25  Autoritatile americane au extins alerta de tsunami pentru toate tarile din Oceanul Pacific

12.45 Presedintele chilian Michelle Bachelet a declarat stare de calamitate si a anuntat ca numarul mortilor a ajuns la 47. Seful statului a facut un apel la calm, mai ales ca regiuni intinse au ramas fara apa si curent electric.

12.40 Trei replici au fost inregistrate in urma cutremurului de 8.8 grade din Chile. Cea mai puternica a avut o magnitudine de 6.9.

12:15 Ambasada Romaniei in Chile verifica daca sunt romani afectati de cutremurul din Chile

12.10 Avertizarea de tsunami emisa dupa cutremurul din Chile a fost extinsa pentru toata America Centrala si Polinezia franceza.

12.00 Televiziunile din Chile sustin ca numarul victimelor a ajuns la 16. Cifra nu a fost confirmata de autoritati.

11:50 O noua replica, avand magnitudinea de 5,6 a afectat centrul statului Chile

11.00 Presedintele statului Chile, Michelle Bachelet, a anuntat ca cel putin sase oameni si-au pierdut viata, in urma seismului de 8,8 grade care a lovit sambata tara.

Estimat intial la 8,5 grade pe Richter, seismul s-a produs la 8 si 34 de minute, ora Romaniei, in largul Oceanului Pacific, la 341 de kilometri de Santiago. Chiar si asa, cutremurul a fost atat de puternic, incat cladiri intregi din capitala s-au prabusit. Martorii oculari sustin ca tot acest cosmar ar fi tinut intre 10 si 30 de secunde. Mai mult, unda principala a fost urmata de numeroase replici.

Cele mai puternice replici au masurat 6,2, respectiv 5,6 pe scara Richter. Din cauza miscarii tectonice, toata tarile riverane Oceanului Pacific sunt in stare de alerta sau au fost avertizate ca valul seismic le-ar putea zdruncina zonele de coasta.

Temerile privind un tsunami de cel putin 3 metri inaltime sunt alimementate si de faptul ca cel mai puternic cutremur inregistrat in secolul 20 s-a produs tot in largul coastelor chiliene.

In 1960, un seism de 9,5 grade pe Richter a provocat un tsunami care a distrus orasul Valdivia, lasand in urma aproape 2.000 de morti si 2 milioane de sinistrati.

Cutremurul din Chile vine la nici 24 de ore dupa un altul de 7 grade, produs in Japonia, de cealalta parte a Pacificului.

Daca aveti rude sau prieteni aflati in Chile scrieti-ne pe adresa [email protected] sau aici!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Afla care este situatia romanilor din Chile in urma cutremurului
Afla care este situatia romanilor din Chile in urma cutremurului

Ambasada Romaniei in Chile a luat deja legatura cu o parte a cetatenilor romani care locuiesc in aceasta tara si face in continuare demersuri pentru a afla care este situatia lor.

Gheorghe Marmureanu: Vor fi sute de replici ale cutremurului din Chile
Gheorghe Marmureanu: Vor fi sute de replici ale cutremurului din Chile

Directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat ca vor urma sute de replici ale cutremurului din Chile.

Vezi aici pas cu pas dezastrul din Chile!
Vezi aici pas cu pas dezastrul din Chile!

UPDATE: Cutremurul cu magnitudinea 8,8 pe scara Richter a avut epicentrul in largul Oceanului Pacific, la 90 kilometri nord de orasul Concepcion si s-a produs la o adancime de 50 de kilometri.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.