Airbus ameninta ca ar putea pleca din Marea Britanie in cazul in care tara iese din UE. Condiile pe care le impune grupul


Ultimul update: Duminica 24 Mai 2015 07:04
Data publicarii: Joi 21 Mai 2015 12:59
Categorie: Stiri externe
airbus- getty

Grupul european Airbus isi va revizui investitiile in Marea Britanie in cazul in care aceasta tara va iesi din Uniunea Europeana, a declarat joi pentru BBC presedintele Airbus UK, Paul Kahn.

Abia reales la 7 mai, prim-ministrul conservator David Cameron si-a reiterat promisiunea de a organiza pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind iesirea sau nu a Marii Britanii din UE.

Airbus, al doilea mare producator mondial de avioane, are aproximativ 17.000 de angajati la mai multe uzine din Marea Britanie, unde produce avioane de pasageri si elicoptere. In special aripile avioanelor de linie marca Airbus sunt concepute si fabricate in Marea Britanie.

Paul Kahn a avertizat ca Marea Britanie trebuie sa concureze pentru investitii cu alte tari. "Cel mai bun mod de a garanta acest lucru este ramanerea in cadrul UE", a apreciat Paul Kahn, potrivit Agerpres. Acesta a subliniat ca, daca Marea Britanie va iesi din UE, compania Airbus UK nu isi va inceta brusc activitatea dar a adaugat ca "in cazul in care dupa o iesire din UE, conditiile economice din Marea Britanie ar fi mai putin favorabile decat in alte parti ale Europei sau mai departe, cu siguranta Airbus isi va reconsidera investitiile viitoare in Marea Britanie".

Airbus este unul din cele mai mare conglomerate industriale din Europa cu activitati in domeniile aviatiei civile, apararii si aerospatial, precum si cu operatiuni in Germania, Franta si Spania.

Paul Kahn a apreciat ca, daca Marea Britanie ar iesi din UE, atunci Airbus ar putea sa se confrunte cu o birocratie sporita in domeniile obtinerii vizelor de lucru si al barierelor comerciale. Cu toate acestea, presedintele Airbus UK a salutat vointa Guvernului condus de David Cameron de a reforma UE pentru a o face mai eficienta.

Liderul conservator a spus intotdeauna ca va face campanie pentru mentinerea tarii sale in UE daca obtine reformele la care spera. In caz contrar, el asigura ca "nu exclude nimic".

Opinia publica pare pentru moment in favoarea ramanerii in UE. Potrivit unui sondaj de opinie YouGov, realizat a doua zi dupa alegeri, 45% dintre britanici ar vota pentru a ramane, fata de 36% care ar prefera un "Brexit".
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO