Serviciul MI5 a încercat obținerea de imunitate pentru a putea comite orice fel de infracțiuni

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 04 Octombrie 2018 22:21
Categorie: Internaţional
MI5

Agenţilor din serviciul de informaţii britanic MI5 le-a fost acordată acoperire pentru a putea efectua crime, tortură, atacuri sexuale sau alte infracţiuni, relatează The Guardian, citând audierile dintr-o instanţă judecătorească britanică.

Această practică, ţinută secret, le-ar fi permis agenţilor MI5 să opereze în acest mod timp de câteva decenii, a indicat Ben Jaffey QC, un avocat britanic specializat pe drepturile omului.

De abia în 2012 a fost introdusă o supraveghere a acestor practici, însă până şi aceea era ţinută secret și era mai mult formală. Supravegherea fiind efectuată de un judecător căruia David Cameron, prim-ministrul de la acea dată, i-ar fi cerut să nu se pronunțe cu privire la legalitatea acestui tip de activități.

Într-o scrisoare adresată judecătorului însărcinat cu "supravegherea" practicilor agenților MI5, David Cameron preciza că: "Nu vi se va cere să vă pronuntați cu privire la faptul că un anume caz ar trebui să fie transmis autorităților".

Mai mult decât atât, MI5 ar fi încercat chiar să obțină o și mai mare libertate pentru agenții săi, mergând până la imunitate. 

În documentul utilizat de acuzare se arată că MI5 și-a stabilit singură o procedură prin care orice autorizație era, în sine, atât justificarea, cât și explicația pentru comiterea de infracțiuni, în situația în care poliția ar fi efectuat investigații.

Acuzaţiile de încalcare a drepturilor omului la adresa MI5 au apărut după iniţierea unui proces de către un grup de organizaţii pentru protecţia drepturilor omului.

Ben Jaffey QC a mai precizat că politica MI5 este, prin însăşi natura sa, ilegală, întrucât încalcă drepturi fundamentale ale omului. M5i nu ar fi, însă, singurul serviciu de informații britanic cu o astfel de politică.

Potrivit The Guardian, și agenții MI6 (serviciul de informații extern) ar avea același gen de imunități pentru desfășurarea de operațiuni în afara Marii Britanii. Imuntățile fiind acordate prin așa-numita "Clauză James Bond".

Serviciul de informaţii MI5 este cel responsabil pentru operaţiunile ce se desfăşoară pe teritoriul Marii Britanii (echivalentul britanic al Serviciului Roman de Informaţii).

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

MI5 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: The Guardian

Directorul MI5: Marea Britanie se confruntă cu o amenințare teroristă cum n-a mai văzut
Directorul MI5: Marea Britanie se confruntă cu o amenințare teroristă cum n-a mai văzut
Anchete interne la MI5 pentru a se afla cum s-au administrat avertismentele in legatura cu radicalizarea lui Salman Abedi
Anchete interne la MI5 pentru a se afla cum s-au administrat avertismentele in legatura cu radicalizarea lui Salman Abedi
FBI ar fi avertizat MI5 in ianuarie de faptul ca Salman Abedi planuieste un atac in Marea Britanie. De ce nu a fost oprit
FBI ar fi avertizat MI5 in ianuarie de faptul ca Salman Abedi planuieste un atac in Marea Britanie. De ce nu a fost oprit
VIDEO PROTVPLUS.RO
donald trump. senat, arabia saudita,
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”
Primul test de zbor spaţial, cu echipaj la bord, făcut de o navetă Virgin Galactic
Atacatorul din Strasbourg, ucis. Forţele de ordine au fost aplaudate minute în şir de localnici
Statul Islamic a revendicat atacul de la Strasbourg: ”Făcea parte dintre soldații noștri”
O fetiță de 7 ani, imigrantă, a murit în detenție în SUA: ”Nu mâncase de mai multe zile"
pasageri in avion
Un actor a dat în judecată o linie aeriană fiindcă i s-a blocat degetul în scaun
Liderii UE cer eliberarea marinarilor ucraineni prinşi de ruşi. Sancţiunile, prelungite
A doua zi de proteste împotriva "legii sclaviei", în Ungaria. VIDEO
Liderii europeni au aprobat concluziile raportului MCV. Ce îi cer României
Atac armat la un colegiu din Statele Unite. Atacatorul s-a sinucis
Spioana rusă Maria Butina şi-a recunoscut vinovăţia. Reacţia lui Vladimir Putin