S-a încheiat a treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina. Ce au decis cele două tabere

×
Codul embed a fost copiat

După o săptămână şi jumătate de război, Rusia şi Ucraina s-au întâlnit, luni, pentru o a treia rundă de discuţii.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații

UPDATE 3: A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurate după ce Rusia a lansat cu 12 zile în urmă o invazie asupra Ucrainei s-a încheiat luni seară cu mici progrese privind logistica şi evacuarea civililor, fără a se reuşi obţinerea unor înţelegeri mai largi, potrivit unui negociator ucrainean, transmite Reuters, citată de Agerpres.

''A treia rundă de discuţii s-a încheiat. Mici paşi pozitivi pentru îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare'', a scris pe Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

Într-o declaraţie video, acesta a menţionat de asemenea că vor continua discuţiile asupra unui armistiţiu.

Citește și
Generalul David Petraeus
Generalul David Petraeus, fost șef CIA: „Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a estimat că este prea devreme pentru a vorbi despre ceva pozitiv după această nouă rundă de negocieri.

Cele două tabere implicate în război după invazia Rusiei în Ucraina conveniseră joi seara, la a doua rundă de negocieri, crearea de culoare umanitare pentru evacuarea populaţiei în sectoarele unde se duc lupte şi un armistiţiu temporar în respectivele zone, dar acest acord nu a putut fi pus în practică şi cele două părţi s-au acuzat reciproc pentru nerespectarea celor convenite.

Negocierile desfăşurate luni au avut loc la Belovejskaia Puşcea, o localitate din regiunea Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia, unde s-a ţinut şi a doua rundă de negocieri. Conform agenţie Interfax, pe agenda discuţiilor sunt trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.

UPDATE 2: Rusia a anunțat că este pregătită să oprească operațiunile militare „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplinește o listă de condiții, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov a spus că Moscova cere Ucrainei să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.

A fost cea mai explicită expunere a Rusiei de până acum a condițiilor pe care vrea să le impună Ucrainei pentru a opri ceea ce ea numește „operațiune militară specială”, aflată acum la a 12-a zi.

Peskov a declarat pentru Reuters într-un interviu telefonic că Ucraina cunoștea condițiile. „Și li s-a spus că toate acestea pot fi oprite într-o clipă”.

Peskov: ”Chiar terminăm demilitarizarea Ucrainei. O vom termina”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a insistat că Rusia nu are alte pretenții teritoriale asupra Ucrainei și a spus că „nu este adevărat” că cere predarea Kievului.

"Chiar terminăm demilitarizarea Ucrainei. O vom termina. Dar principala condiție este ca Ucraina să își înceteze acțiunea militară. Ar trebui să-și oprească acțiunea militară și atunci nimeni nu va mai trage", a spus el.

Pe tema neutralității, Peskov a spus: „Ar trebui să facă amendamente la constituție conform cărora Ucraina ar respinge orice obiectiv de a intra în orice bloc”.

El a adăugat: „Am vorbit, de asemenea, despre cum ar trebui să recunoască faptul că Crimeea este teritoriu rusesc și că trebuie să recunoască faptul că Donețk și Lugansk sunt state independente. Și asta este tot. Se va opri într-o clipă”.

 

UPDATE 1: Două persoane apropiate negocierilor Rusia-Ucraina spun că Rusia a propus:

(1) Zelensky rămâne președinte pro forma, dar Rusia îl numește pe Yuri Boiko prim-ministru,

(2) Ucraina recunoaște L/DNR și Crimeea,

(3) Fără NATO.

Zelensky a spus categoric nu.

 

 

Putin invocă din nou tacticile teroriste ale naționaliștilor din Ucraina, în discuția cu Charles Michel 

Vladimir Putin a vorbit la telefon cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a discutat despre Ucraina, anunţă serviciul de presă de la Kremlin.

Subiecte:

* aspectele umanitare ale situației actuale din țară

* Putin a subliniat că armata rusă ia toate măsurile posibile pentru a salva viețile civililor.

* Principala amenințare în Ucraina vine de la naționaliștii care folosesc tactici teroriste, ascunzându-se în spatele populației, a spus Putin.

* Putin a oferit Președintelui Consiliului European o evaluare a negocierilor cu reprezentanții Kievului, confirmând binecunoscutele cereri ruse.

* Putin a cerut UE să aducă o contribuție reală la salvarea oamenilor, să facă presiuni asupra Kievului, să forțeze respectarea dreptului umanitar.

Şi cererile oficiale ale Kremlinului:

• Ucraina trebuie să-și schimbe constituția pentru a garanta că nu se va alătura niciunui „bloc”, adică NATO + UE.

• Trebuie să recunoască Crimeea drept parte a Rusiei.

• Trebuie să recunoască independenţa regiunillor separatiste din est.

Astfel, a treia rundă a negocierilor între Ucraina şi Rusia este aşteptată să înceapă luni la 14:00 GMT (ora locală 16:00) în Ucraina, a anunţat pe Twitter un negociator ucrainean, relatează AFP şi Unian.

"Runda a treia. Debutul la 16:00, ora Kievului. Delegaţia, în aceeaşi componenţă", a scris Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, membru al delegaţiei ucrainene, publicând fotografia sa cu un elicopter în fundal.

De cealaltă parte, Rusia nu a confirmat încă desfăşurarea acestei a treia runde de negocieri, notează AFP.

Știre inițială 

Cele două delegaţii s-au întâlnit ultima oară în regiunea Brest, în vestul Belarus, pentru a doua rundă de negocieri, când au agreat crearea de coridoare umanitare în oraşele asediate Mariupol şi Volnovaha pentru a facilita evacuarea civililor.

Negocierile de pace intervin în timp ce Statul Major al armatei ucrainene a avertizat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev.

Într-un buletin dat publicităţii la primele ore ale zilei de luni, Statul Major al forţelor armate ucrainene a declarat că trupele ruse urmăresc să preia controlul deplin asupra oraşelor Irpin şi Bucea, nu departe de Kiev.

"Înţelegem că bătălia pentru Kiev va fi bătălie-cheie care se va da în zilele următoare", a declarat într-o intervenţie televizată un consilier al ministrului de interne ucrainean Vadim Denisenko, potrivit Ukrainska Pravda.

O tentativă de evacuare din Mariupol a eşuat duminică, potrivit Kremlinului şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru nerespectarea încetării focului convenită. Înregistrări video difuzate pe reţele de social media arată civili fugind sub tirurile deschise de forţele ruse, conform unor media ucrainene.

Şeful delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia, David Arahamia, a respins principalele cereri ale Moscovei, calificându-le drept "inacceptabile", într-un interviu pentru Fox News.

"Nu aş spune că avansăm într-un mod rapid, dat fiind că mulţi oameni sunt ucişi în fiecare zi, în special civili", a spus el duminică, întrebat dacă negocierile progresează.

"Este dificil, la drept vorbind, dar demonstrăm unele progrese. Ce puţin, două grupuri se ascultă unul pe altul şi discută activ diferite lucruri", a spus el, potrivit Agerpres.

"Singurele părţi asupra cărora este aproape imposibil de convenit sunt Crimeea şi aşa-numitele republici pe care Rusia insistă să le recunoaştem ca independente. Aceasta nu este acceptabil pentru societatea ucraineană", a subliniat Arahamia.

Rusia cere ca peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, să fie recunoscută ca făcând parte din teritoriul Federaţiei Ruse. În plus, doreşte ca regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti proruşi, să fie recunoscute ca state independente.

Moscova mai cere o "demilitarizare" completă a Ucrainei.

La nivel internaţional, Noua Zeelandă se pregăteşte să îngheţe activele ruseşti şi să închidă spaţiul aerian şi maritim pentru avioanele şi navele ruse, a anunţat luni premierul acestei ţări, Jacinda Ardern.

O nouă lege, care va fi adoptată în regim de urgenţă miercuri, va permite să fie impuse sancţiuni împotriva "altor state complice cu acţiunile Rusiei, ca Belarus", a indicat Ardern.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Războiul din Ucraina va fi ”catastrofal” pentru alimentația globală, avertizează o companie
Războiul din Ucraina va fi ”catastrofal” pentru alimentația globală, avertizează o companie

Războiul din Ucraina va produce un șoc asupra aprovizionărilor globale și costului alimentelor, a declarat șeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume.  

Generalul David Petraeus, fost șef CIA: „Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”
Generalul David Petraeus, fost șef CIA: „Cea de care trebuie să vă îngrijorați este Moldova”

Generalul în rezervă David Petraeus, fost șef al comandamentului central al SUA în timpul conflictelor din Irak și Afganistan, a fost invitat duminică seara să comenteze la CNN evoluția războiului din Ucraina.

Rusia angajează mercenari din Siria, care să lupte în Ucraina. Unii sunt deja în Rusia
Rusia angajează mercenari din Siria, care să lupte în Ucraina. Unii sunt deja în Rusia

Rusia angajează mercenari din Siria, care au experienţă în gherila urbană, pentru a lupta în Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, citând responsabili americani.

Zelenski, supărat pe liderii mondiali: „ Niciun cuvânt. E ca şi cum toţi liderii occidentali erau plecaţi”
Zelenski, supărat pe liderii mondiali: „ Niciun cuvânt. E ca şi cum toţi liderii occidentali erau plecaţi”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un nou mesaj, în care a subliniat că Dumnezeu nu va uita suferinţele prin care trece poporul său şi va veni şi Ziua Judecăţii. El consideră că sancţiunile impuse de occidentali Rusiei nu sunt suficient

Macron a vorbit cu Zelenski despre discuţia pe care a avut-o cu Putin
Macron a vorbit cu Zelenski despre discuţia pe care a avut-o cu Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, duminică, despre convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin, a anunţat Palatul Elysee, potrivit CNN.  

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.