A murit Arthur Ochs Sulzberger, omul care a condus peste 30 de ani cotidianul The New York Times

30-09-2012 15:46


Arthur Ochs Sulzberger

 Arthur Ochs Sulzberger, omul care a condus cotidianul The New York Times timp de peste 3 decenii, a murit sambata in locuinta sa din Southampton, la varsta de 86 de ani.

Decesul sau, care a venit dupa o lunga suferinta, conform The New York Times, a fost anuntat de familie. Sulzberger a fost "creierul" care a condus acest ziar timp de 34 de ani, din perioada post-razboi a Americii si pana la inceputurile secolului 20, din era in care se foloseasu masinile de scris mecanice pana in zilele gadgeturilor electronice.

In 1966, atunci cand a preluat conducerea acestui cotidian, The New York Times era ca acum: un ziar respectat si cu influenta, care, de multe ori, stabilea agenda publica. Insa au fost si vremuri in care situatia financiara era precara. In anii '90, Sulzberger a inceput sa-i transfere fiului sau, Arthur Sulzberger Jr., toata puterea. Intai l-a facut editor in 1992, apoi director in 1997. Intre timp The Times s-a dezvoltat, devenind o companie nationala, care a atins toate colturile tarii, transformandu-se intr-o afacere media de miliarde de dolari. The Times inseamna acum ziare, reviste, televiziune, radio si online. Publicatia a anuntat la 14 august numirea fostului patron BBC Mark Thompson in functia de presedinte-director general. 

 Aceasta expansiune a reflectat convingerea lui Sulzberger, potrivit caruia o companie media trebuie sa fie profitabila din punct de vedere financiar pentru a-si putea pastra independenta editoriala. Sambata, presedintele Barack Obama a spus despre fostul director al The Times ca a fost un om care a "crezut in presa libera, o presa care nu se teme sa caute adevarul si sa spuna ceea ce trebuie spus."

Insistenta lui Sulzberger in privinta independentei editoriale s-a vazut si atunci cand a luat decizia controversata din 1971 de a publica asa-numitele "Hartii ale Pentagonului", adica niste documente secrete guvernamentale despre razboiul SUA din Vietnam. Administratia Nixon a solicitat oprirea publicarii. Times a refuzat si a castigat in justitie, la Curtea Suprema, o hotarare care a marcat istoria libertatii presei in Statele Unite. La mijlocul anilor '70, el a impartit ziarul in sectiuni specializate pentru Sport, Casa, Sfarsit de saptamana, etc., o initiativa dispretuita de catre unii, care apreciau ca acest lucru pune la indoiala credibilitatea unui ziar serios. Succesul a fost imediat, iar noutatea introdusa a fost copiata la scara larga.

Cotidianul newyorkez, cumparat de catre Adolph S. Ochs in 1896 - bunicul lui Arthur Sulzberger - este condus in continuare de a patra generatie a familiei, un lucru rar in lumea presei. Times citeaza in acest sens o afirmatie a fostului sau patron, care spunea cu umor "concluzia mea este simpla; nepotismul functioneaza".

 

Sursa: Mediafax, New York Times

VIDEO PROTVPLUS.RO