Șoferii din România pot primi o mașină la schimb. Legea pe care puțini o cunosc


Ultimul update: Vineri 03 Mai 2019 19:34
Data publicarii: Vineri 03 Mai 2019 18:43
Categorie: Inspectorul PRO

Conducătorii auto din România habar nu au că pot să primească o maşină la schimb, în caz de accident şi doar 5 % dintre şoferii loviţi în trafic au primit bani de la asiguratori pentru decontarea cheltuielilor cu transportul.

Aceasta prevedere legală este ţinută în secret. ''Inspectorul Pro'' vă spune cum puteţi beneficia de ea dacă sunteţi victimele unor evenimente neplăcute pe şosele.

95 la sută dintre şoferii implicaţi în accidente uşoare habar nu au că pot primi bani pentru închirierea unei maşini, atât timp cât a lor stă în reparaţie! Autoturismul la schimb poate fi închiriat direct de la service sau printr-o firmă rent-a-car. Decontarea trebuie făcută însă de către asiguratorul RCA - pe a cărui poliţă va fi reparată maşina lovită. Legea e clară în acest sens.

Sună bine dar, din păcate, societăţile de asigurări recurg la tot felul de tertipuri ca să ascundă acest drept. Şi amână cât mai mult plata către păgubit, atunci când acesta şi-a închiriat o maşină. Acuzaţiile vin din partea lui Dan Barbu - preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente din România.

Dan Barbu: ”Caută tot felul de motive de a nu promova acest lucru. Nici măcar de a-l plăti. Anul trecut au beneficiat de lipsa de folosinţă doar 5% dintre păgubiţi.”

Legea pe care puţini şoferi o cunosc. Mulți se împotmolesc în refuzuri şi amânări
 

Florentina Preda din Timişoara se luptă de mai bine de 9 luni pentru drepturile sale cu o societate de asigurări. Maşina i-a fost lovită în august 2018 iar în baza devizului a fost considerată dauna totală. Valoarea de piaţă a autoturismului este 9.500 de lei iar reparaţiile ar costa peste 14.000 de lei.

Florentina Preda, păgubită: ”Uşa din spate dreaptă nu se mai închidea, toba ruptă toată, șasiul îndoit.”

Asiguratorul neagă tot. Pretinde că maşina e numai bună de scos pe drum. Asta deşi inspectorii de la RAR i-au anulat deja ITP-ul, pe motiv că e nesigură în trafic.

Florentina Preda, păgubită: ”Am mers la un inspector ITP să-i fac ITP-ul şi mi-a suspendat... Mi-au spus că maşina nu are nimic, se poate circula. Păi dacă se poate circula, eu cu drag le ofer maşina să circule ei cu maşina!”

Cu autovehicului distrus şi fără unul la schimb, femeia s-a îndreptat către o firmă de consultanţă privind daunele auto ca să o sprijine în acest litigiu.

Daniela Sasu, firmă consultanță: ''Ai dreptul să îţi închiriezi o maşină - pe perioada cât autoturismul tău se află în reparaţie, pe perioada în care asiguratorul efectuează investigaţii suplimentare.”

La fel se întâmplă în toată ţara. Un alt caz din Baia Mare. Maşina a fost reparată în service-ul lui Radu. Şi, la fel ca-n majoritatea cazurilor care ajung la el, sunt luni întregi de aşteptare până când societăţile de asigurări acceptă să returneze banii pentru maşinile de schimb.

"Pe parcursul anului 2018 şi primul trimestru din 2019 au fost plătite 3253 de dosare de dăună pe lipsa de folosinţă, în timp ce respinse de la plată în urma investigaţiilor efectuate de către echipa Antifraudă, sunt doar 83 de astfel de dosare de dăună."

Radu Soponar: ”Legea ne sprijină doar că nu este aplicată de societăţile de asigurări, este aplicată doar în favoarea dânşilor, în favoarea păgubitului niciodată. Încearcă să respingă foarte multe dosare pentru că foarte puţină lume merge mai departe în instanţă. ”

Conform legii, asiguratorul şoferului care a provocat accidentul trebuie să suporte cheltuială pe care păgubitul o are cu orice mijloc de transport folosit până la repararea maşinii sale. Cine nu doreşte să folosească un autoturism la schimb poate cere bani pentru orice alt tip de transport: fie că e taxi, troleu sau metrou - evident pe baza unor documente justificative.

Cum trebuie calculată lipsa de folosinţă
 

Puţinii şoferi care ştiu asta, se împotmolesc în refuzuri şi amânări.

Daniela Sasu, firmă consultanță: ”Nu doresc să achite despăgubirile pentru că ei concluzionează ca evenimentul nu s-a întâmplat în condiţiile declarate.”

Dan Barbu, preşedintele ASSAI, confirmă că mulţi asiguratori procedează la fel.

Dan Barbu: ”La nivelul întregii ţări, informaţiile pe care le am eu pentru service-urile din asociaţie - costurile lipsei de folosinţă neîncasat se ridică undeva la 5-600 de mii de lei.”

Aşa că, dacă vă regăsiţi în această situaţie, şi nu ştiţi câţi bani vi se cuvin pentru transport, iată cum trebuie calculată lipsa de folosinţă.

”Numărul de ore de manoperă efectuată pentru acea reparaţie se împarte la patru şi îţi da numărul de zile. Dau un exemplu de 22 de ore de manoperă pe care dacă le împărţim la 4 ne dă 5,5 zile.”

Informaţia e utilă câtă vreme nici Autoritatea de Supraveghere Financiară nu se implică în urgentarea despăgubirii maşinii la schimb - susţin societăţile de consultanţă.

Daniela Sasu, firmă consultanță: ”Din păcate Autoritatea de supraveghere financiară care ar trebui să aibă grijă de păgubiţi, nu face nimic în acest sens.”

Călin Rangu, ASF: ”În fiecare an sunt sancţionaţi. Sunt sancţiuni şi de sute de mii de lei propuse la companii pentru încălcarea anumitor prevederi legale. Sunt câteva mii de petiţii anual. ”

Radu Soponar: ”Am făcut foarte multe petiţii şi la ASF, răspunsurile sunt foarte evazive fără nicio noimă, nu au nicio legătură cu subiectul.”

Călin Rangu, ASF: ”Trebuie să vă gândiţi că în asigurări se lucrează cu bani iar banii întotdeauna atrag şi anumite practici incorecte. Au fost cazuri în care nici nu s-a dat maşina la schimb şi s-a venit cu factura pentru a deconta. În momentul în care apar diferenţe atunci asiguratorul stabileşte o valoare pe care o consideră justă şi corectă. ”

În toată această dispută rezolvarea ar putea veni simplu din modificarea normelor de aplicare a legislaţiei privind RCA-ul. Noile norme ar trebui să prevadă clar un prag maxim pentru închirierea maşinilor la schimb. Şi atunci niciuna dintre părţi nu ar mai putea profita de acest drept al şoferului. Peste 600.000 de şoferi, câţi sunt implicaţi într-un an în accidente de circulaţie, ar putea fi ajutaţi de această modificare legislativă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cinismul unui șef din Poliție: le cere femeilor bătute de soți să nu sune la 112 noaptea
Cinismul unui șef din Poliție: le cere femeilor bătute de soți să nu sune la 112 noaptea
VIDEO PROTVPLUS.RO
PROMO
Distracție la cununia civilă dintre Brighitte și Pastramă

00:38
PROMO
Primii pași în calitate de soț și soție - Brighitte și Florin Pastramă

00:28
LA MARUTA
Cum și-a ales Brigitte rochia de mireasă

07:14
STIRILE PROTV
Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive
In fiecare seara a saptamanii, la ora 19.00, ochii telespectatorilor sunt pe ProTv. De luni pana vineri Andreea Esca si in week-end Oana Andoni aduc telespectatorilor cele mai importante evenimente ale zilei. Reportaje speciale, interviuri în exclusivitate, subiecte fierbinţi, corespondenţe din mijlocul evenimentelor, unele neîncheiate inca, toate sunt prezentate in premiera într-o maniera unica si inconfundabila care continuă zilnic, de mai bine de 16 ani. Oamenii zilei sunt in prim-planul stirilor prezentate de Andreea Esca, reporterii Ştirilor Pro TV bat lumea în lung şi în lat pentru ca orice subiect sau eveniment important să fie prezentat, disecat şi explicat pe intelesul tuturor. Stirile ProTv fac dovada unei demonstraţii de jurnalism desfasurata într-un ritm alert, punctata de transmisiunile reporterilor Pro TV care desenează o poveste "în direct" despre tot ceea ce se intampla in lume.

02:47
DIVERTISMENT
ARENA BUCĂTARILOR: Limbă de vită cu piure de gulii, bonbon de sparanghel și rubarbă

02:50
VORBESTE LUMEA
Brigitte, pregătită să fie doamna Pastramă?
Brigitte Năstase, alături de cele mai bune prietene

10:32
VORBESTE LUMEA
Gabriela Maalouf, despre etichetarea copiilor și efectele
Copilul se definește prin cuvintele părinților

14:27
VORBESTE LUMEA
Alexa pictează pe haine. Cum a descoperit această pasiune
La început făceam picturi abstracte

09:24
VORBESTE LUMEA
Fiul lui Kamara a intrat în operație, în Turcia
Emoții mari în Turcia pentru Kamara

03:56
VORBESTE LUMEA
Damian Drăghici, emoții de părinte
Damian Drăghici "E un lucru nou, diferit și foarte mișto"

02:18
inspectorul pro, masina, schimb, accidente, asigurare, bani
Șoferii din România pot primi o mașină la schimb. Legea pe care puțini o cunosc
Cea mai mare deltă naturală din Europa, condamnată la izolare și sărăcie: Delta Dunării
Rezervația naturală Snagov, distrusă pentru proiecte imobiliare. Cum se negociază
Efectele hormonilor din carne. Fetiță de 10 ani, ”îmbătrânită” de alimentație cu 2 ani
Turiști coborâți în Salina Prahova cu microbuze fără ITP. „Maşina e putredă. Putredă toată”
Cetatea Sighișoarei este în prag de prăbușire. Zidurile au fost „asigurate” cu scânduri
inspectorul pro, fise medicale, auto, eliberare
Cum se obțin fișele medicale auto pe bandă rulantă. Verificarea a durat 1 minut
Un pacient a făcut analizele la 3 laboratoare, în aceeași zi. Cum arată rezultatele
Gara de Nord pune în pericol milioane de călători. Fondurile pentru investiții nu au fost cheltuite
Povestea locatarilor care s-au luptat 6 ani ca să dărâme un bloc vecin, construit ilegal
Filmare cu camera ascunsă la "Ghețărie". Carne vânătă cu pete, garantată până în 2020
Cum îngroapă autoritațile un loc unic în Europa: ”Gunoi, manele și grătare”