iLikeIT. Cum sa-ti creezi propria retea de telefonie mobila, ca sa ceri ajutor dupa un cutremur


Ultimul update: Vineri 25 Octombrie 2013 06:54
Data publicarii: Marti 22 Octombrie 2013 09:21
Categorie: iLikeIT

Dupa cum se stie, in cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mare, cad retelele de electricitate si cele de telefonie. Si atunci, cum facem sa transmitem un mesaj de urgenta catre salvatori daca ramanem blocati intr-un loc?

Surpriza de proportii in echipa Stelei! Pe cine baga Reghe in teren cu FC Basel

Solutia este destul de simpla si a fost prezentata la iLikeIT cu ajutorul lui Bogdan Alecu, specialist in securitate mobila. Mai multe detalii la adresa: http://www.m-sec.net

Trebuie precizat de la bun inceput ca este ilegal sa va creati propria retea de telefonie mobila, iar aceasta solutie trebuie aplicata numai in cazuri de extrema urgenta.

Aparatura de care aveti nevoie este urmatoarea: un laptop, un stick USB pe care se afla un soft special si un telefon simplu, indiferent de model si indiferent cat de vechi este acesta.

In cazul in care nu mai exista retea de electricitate, laptopul il puteti folosi datorita bateriei incorporate. Telefonul se conecteaza la laptop cu ajutorul unui banal cablu de date. De asemenea, softul de pe stickul USB nu trebuie instalat, el poate fi rulat direct de pe dispozitivul mobil.

Iata cateva detalii:

1. Sistemul de operare este Ubuntu, iar pe el a fost instalat softul care controleaza toata reteaua de telefonie. Acest soft se numeste OpenBTS si poate fi descarcat gratuit de la aceasta adresa.

2. Tot sistemul de operare a fost instalat pe un stick USB si a rulat de pe acesta

3. Intregul sistem poate fi configurat sa ruleze si sa porneasca automat, inclusiv de pe un notebook care nu este pretentios la cerinte (4GB RAM, port USB 2.0, procesor dual-core)

Telefonul folosit pe post de statie emisie-receptie este un Motorola C123 conectat prin USB pe care OpenBTS incarca propriul firmware. Cu alte cuvinte, pe acest telefon se incarca un alt sistem de operare open-source, iar frecventa de emisie precum si celelalte informatii privind modalitatea de operare sunt controlate de catre OpenBTS.

4. Desigur ca, in locul acestui telefon, se poate utiliza o antena GSM cu amplificator, pentru a acoperi o suprafata mai mare.

5. Noua retea creata poate fi folosita atat pentru a trimite mesaje de avertizare, cat si in scop de localizare a eventualelor victime. Fiind o retea ce permite controlul total din partea utilizatorului, se poate folosi aceasta modalitate portabila pentru a localiza victimele.

Astfel, se poate limita puterea de emisie, dar si distanta pe care emite (in pasi de cate 500m), iar in momentul in care un telefon nou se inregistreaza in retea, operatorul e instiintat de acest lucru. Astfel, reduci aria de cautare doar in acea zona limitata de pana in 500m.

6. Ca sa inteleaga toata lumea, ideea este urmatoarea: nu conteaza daca toti operatorii de telefonie mobila din Romania nu functioneaza in acel moment. In momentul in care va creati propria retea de telefonie, celelalte telefoane care se afla atunci in reteaua de acoperire vor vedea automat reteaua voastra proprie si se vor conecta la ea.

7. De asemenea, nu conteaza daca telefonul este codat intr-o anumita retea de telefonie: Vodafone, Orange, Cosmote sau Digi.

SISTEMUL NATIONAL de alerta in caz de cutremur. 30 de secunde anuntate prin SMS, aplicatii si sirene
SISTEMUL NATIONAL de alerta in caz de cutremur. 30 de secunde anuntate prin SMS, aplicatii si sirene
libra
Facebook lansează moneda virtuală Libra
Cum puteți transfera fotografii gratuit. De ce să nu folosiți WhatsApp și Facebook
După Cluj, și în Capitală se oferă internet gratuit la Grădina Botanică. Cum a fost posibil
iLikeIT. Cum putem comunica mai creativ cu ajutorul imaginilor: EMOJI și ANIMOJI
iLikeIT. Viitorul gaming-ului: consolă cu rezoluție 8K și serviciul Google Stadia
Cum arată mașinile viitorului. Tehnologia care le transformă în centre de divertisment
Previziuni tehnologice: în trei ani, nu vom mai fi tentați să ne cumpărăm mașini
”Societatea nu este pregătită”. Cum va schimba tehnologia lumea în câțiva ani