Traficanti de substante etnobotanice prinsi de politisti. Suspectii aduceau marfa din Spania

Ultima actualizare: 09-11-2012 07:05

 28 de persoane din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Alba si Hunedoara, care consumau si distribuiau etnobotanice au fost retinute marti de procurorii DIICOT Hunedoara.

 Persoanele sunt banuite ca fac parte dintr-o grupare infractionala organizata care aducea si vindea drogurile in tara.

In cadrul „Operatiunii Transilvania”, au fost facute 25 de perchezitii la domiciliile suspectilor si la magazinele in care erau comercializate drogurile. Cei mai multi suspecti provin din judetul Hunedoara, iar restul din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Alba.

Cu ocazia perchezitiilor a fost gasita cantitatea de 3 kilograme de substante etnobotanice, cateva mii de plicuri cu astfel de substante si zeci de mii de plicuri pentru ambalarea produselor respective. De asemenea, a fost gasita suma de 80.000 de lei, proveniti din traficul cu substante etnobotanice”, a declarat, seful BCCO Alba, comisarul sef Traian Berbeceanu.

Potrivit acestuia, drogurile erau aduse din Spania, fiind trimise prin intermediul unor firme de curierat, membrii gruparii platind circa 3.000 de euro pe kilogram. Dintr-un kilogram de substanta, suspectii portionau circa 4.000 de doze ambalate in plicuri personalizate cu diverse denumiri comerciale.

„Activitatea infractionala a gruparii se afla in atentia politistilor si procurorilor DIICOT de mai mult de o jumatate de an, pe parcursul activitaţilor investigativ-operative fiind indisponibilizata o cantitate de circa 10 kilograme de substante etnobotanice”, a mai declarat comisarul sef Berbeceanu.

Cei mai multi dintre consumatori sunt elevi ai scolilor generale si liceelor din orasele si municipiile din Transilvania.
Potrivit anchetatorilor, liderul gruparii infractionale este Ispas Mircea-Marian, din Alba Iulia, care in perioada iulie-octombrie 2012 a cumparat etnobotanice din Spania. Substantele erau comercializate apoi unor dealeri sau subdealeri din Alba-Iulia, Timisoara, Sibiu, Bacau, Cluj-Napoca, Deva, Orastie si Bucuresti. 

Pentru un pliculet cu greutatea de 0,2-0,3 grame, cumparatorii scoteau din buzunar intre 15 si 35 de lei.

Membrii retelei sunt, in totalitate, si consumatori de droguri si etnobotanice, dependenti de consum, ei implicandu-se initial în traficul cu aceste substante pentru a-si asigura consumul zilnic, in mod gratuit. Dupa aceea, dealerii locali au creat adevarate retele de distributie stradala, cu scopul maximizarii profitului.

Acţiunea de marti a ofiterilor BCCO Alba a fost sprijinita de DGIPI, DOS, BCCO Bucuresti, BCCO Cluj-Napoca, BCCO Timisoara, dar si efective ale inspectoratelor de politie judetene Hunedoara si Alba

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO