Cutia milei ar putea ajunge la stat. Mai multe biserici risca sa fie executate silit

19-03-2013 10:08


In aceasta lume, de datoriile la stat nu scapa nici pamantenii, nici biserica. Fiscul este gata sa puna sechestru pe conturile mai multor manastiri si schituri, din Romania, ba chiar si pe cutia milei.

Functionarii au trimis hartii, prin care ii anunta pe Slujitorii Domnului ca vor fi executati silit, daca nu isi achita darile. Biserica este scutita de impozit pe profit, dar are obligatia sa plateasca taxele pentru salariile angajatilor. Daca nu o face, statul poate trece la executarea fiscala.


Printre altele, in pericol sa-si piarda orice sursa de venit este Manastirea Colt, din judetul Hunedoara, unul dintre primele lacasuri de cult ortodoxe atestate de la noi.

Dupa ce comunistii au transformat-o in grajd, biserica s-a ocupat de renovarea ei dupa anii 90.


De atunci au inceput si problemele. Pentru cativa muncitori angajati la renovarea lacasului de cult, nu s-au platit contributiile la bugetul de stat. Suma a tot crescut de-a lungul anilor, iar acum, datoria a ajuns la 12.000 de lei. Asa se face ca, acum, cei de la Fisc au emis titlu executoriu pentru Manastire.

"Staretul a reusit sa plateasca 1.000 de lei. Ce a ramas sunt practic penalitati decat datorie. S-a facut o esalonare a platilor si sigur se va plati. O manastire nu e ca o parohie. pe acolo trec pelerini care lasa cat cred ei de cuviinta", a declarant Gabriel Mircescu, reprezentantul Episcopiei Devei si Hunedoarei

In aceste conditii, angajatii de la Fisc pot pune sechestru atat pe contul manastirii cat si pe banii donati de credinciosi in cutia milei.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO