Consiliul Judetean Hunedoara vrea sa preia cetatile dacice din Muntii Orastiei, de la Ministerul Culturii

Ultima actualizare: 20-02-2014 06:59
Sarmizegetusa Regia

 Consiliul Judetean Hunedoara vrea sa ia in administrare Cetatile dacice din Muntii Orastiei.

 Astfel, autoritatile judetene au votat intr-o sedinta care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, cererea adresata Ministerului Culturii, prin care solicita preluarea cetatilor Costesti-Cetatuie, Costesti-Blidaru, Luncani-Piatra Rosie si Banita. Aceste patru monumente se afla acum in patrimoniul UNESCO, dar in ultimii ani statul roman nu a investit in promovarea lor.

Complexul fortificat „Cetatile dacice din Muntii Orastiei” se intinde pe 150 de kilometri patrati, toate cele cinci cetati fiind incluse in patrimoniul UNESCO inca din anul 1999. Ruinele sunt lasate de izbeliste, iar accesul turistilor catre ele este dificil din cauza lipsei cailor de acces.

Autoritatile judetene din Hunedoara au planuri de a atrage fonduri europene pentru a pune in valoare si a promova monumentele istorice.

In prima faza, accesul autovehiculelor in zona va fi limitat, iar turistii ar putea ajunge in zona cu ajutorul unor microbuze electrice. De asemenea, vizitatorii vor avea parte de ghidaj pe parcursul drumului, pana la cetate. Oficialii de la CJ Hunedoara spun ca microbuzele hibrid sunt momentan in teste, pentru a vedea daca vor corespunde din punct de vedere tehnic traseului pe care il vor avea de parcurs.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO