Plan de urgenta pentru a evita o panica bancara daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii pana la sfarsitul saptamanii

Ultima actualizare: 19-06-2015 07:07

Europenii au decis luni un plan de urgenta pentru a evita o panica bancara in Grecia daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii ei pana la sfarsitul saptamanii, afirma Süddeutsche Zeitung, in editia de marti.

Planul are ca scop sa pregateasca un "control al fluxurilor financiare" provenind din Grecia pentru a opri scurgerea de capital, dupa modelul restrictiilor decise in Cipru in timpul crizei financiare din 2013, ridicate complet incepand din martie, explica ziarul german, fara a cita surse.

Daca negocierile pentru salvarea Greciei de la un default raman in impas, ar fi vorba ca "incepand de saptamana viitoare sa se inchida bancile grecesti cateva zile" pentru a le pregati in vederea acestei limitari a tranzactiilor, masura ce ar trebui inca sa fie aprobata de parlamentul grec.

In aceasta ipoteza, adauga Süddeutsche Zeitung, retragerile de la bancomate ar putea fi apoi limitate, chiar si platile electronice realizate in Grecia dar si in afara tarii, relateaza Agerpres.

Luni, dupa esecul unui nou ciclu de negocieri, pozitiile Greciei si creditorilor sai au ramas de neclintit, in ciuda unei urgente financiare duble cu care se confrunta Atena - plata functionarilor sai publici si a pensionarilor si rambursarea a aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI pana la 30 iunie, aminteste AFP.

In caz de nerambursare, guvernul grec se va confrunta cu consecintele unui default (faliment n.r.), o premiera in zona euro si un scenariu ce alimenteaza de luni de zile spectrul iesirii Greciei din moneda unica
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO