Grecia nu mai vrea un nou imprumut: "Am ajuns ca niste dependenti de droguri, disperati sa primeasca urmatoarea doza"

Ultima actualizare: 06-02-2015 07:12

"Negociere" este cuvantul predominant in discursul noului executiv elen. Premierul a mers luni in Cipru, unde a adoptat un ton impaciuitor pe subiectul sensibil al datoriei grecesti.

Europenii s-au aratat la randul lor dispusi la un compromis si au anuntat ca troica ce supervizeaza implementarea acordului dintre Grecia si creditori sai internationali ar putea fi inlocuita.

Aflat intr-o vizita in Cipru, Alexis Tsipras a folosit un ton conciliator spunand ca a primit un mandat solid din partea grecilor pentru a duce negocieri intr-un cadru european. Cat priveste un posibil imprumut din partea rusilor....

Alexis Tispras, premierul Greciei: "Deocamdata, nu avem o alta varianta pe masa. Primul si principalul nostru obiectiv este sa ajungem la un acord mutual acceptat si la o solutie benefica, in negocierile cu partenerii nostri europeni."

Acelasi mesaj a fost purtat prin capitalele europene si de ministrul grec al Finantelor. Yanis Varoufakis s-a aflat luni la Londra, cu o zi in urma a mers la Paris, iar marti ajunge la Roma.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: "Suntem interseati sa minimalizam pierderile partenerilor nostri si cea mai buna cale s-o facem asta este ca Grecia sa fie asistata sa intoarca pagina, sa se reformeze si sa reinceapa sa creasca economic".

Grecia a anunt totusi ca nu va cere incasarea, pe 28 februarie, a unui cec de 7 miliarde de euro, reprezentand o noua transa de imprumut. "Avem nevoie disperata de acei bani", a recunoscut ministrul de Finante. Dar:

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: "In ultimii 5 ani, Grecia a trait de la o transa de imprumut la alta. Am ajuns ca niste dependenti de droguri care sunt disperati sa primeasca urmatoarea doza. Guvernul meu vrea sa puna capat acestei dependente".

Expertii raman totusi rezervati in legatura cu sansele unui deznodamant fericit in aceasta epoee. Multi se mira ca politicienii sunt gata sa faca din nou "false compromisuri" si sa transfere problema datoriei in viitor. O strategie gresita, din moment ce grecii n-au nicio sansa sa supravietuiasca in zona euro in lipsa competitivitatii, explica un analist german.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO