Grecia ar putea cere o transa de 24 de miliarde de euro. Ce se intampla daca elenii nu reusesc sa negocieze un nou imprumut

02-08-2015 16:09


Grexit, mana intinsa

Un cotidian pro-guvernamental din Grecia sustine ca Atena va cere luna aceasta o transa de peste 24 de miliarde de euro din noul imprumut
 

Suma va fi folosita pentru recapitalizarea bancilor si rambursarea unor datorii catre Banca Centrala Europeana, potrivit ziarului Avgi, apropiat de guvernul Syriza, citat de Reuters. La ora actuala, Atena negociaza cu Comisia Europeana si FMI un ajutor de 86 de miliarde de euro, al treilea din ultimii cinci ani.

Aceasta ar fi prima transa din ajutor, iar din cele 24 de miliarde 10 vor fi folosite pentru recapitalizarea bancilor elene. Alte 7 miliarde vor fi alocate rambursarii unui credit-punte primit de la BCE iar 3 miliarde, pentru diverse plati.

Se estimeaza insa ca bancile grecesti ar avea nevoie de o suma mult mai mare pentru recapitalizare – pana la 25 de miliarde de euro. De asemenea, daca negocierile pentru acest imprumut nu se vor incheia la timp, autoritatile europene ar putea sa fie nevoite sa acorde un nou credit-punte Greciei, desi, potrivit Avgi, aceasta posibilitate nu a fost discutata cu creditorii internationali.

 

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO