Summitul UE de la Bruxelles, dominat de problema Greciei. Merkel: Guvernul va trimite in curand o lista cu reforme concrete

Ultima actualizare: 23-03-2015 07:01

Summitul Uniunii Europene de la Bruxelles a fost dominat de problema Greciei, desi temele oficiale erau politica energetica si economica, si situatia din Ucraina si Libia.

Ca sa discute spinoasa problema a datoriilor Atenei, premierul Tsipras si principalii lideri europeni au organizat o intalnire separata, spre nemultumirea celorlalti oficiali.

 Desi nu era pe agenda oficiala a discutiilor, problema Greciei a fost dezbatuta pana la ora doua joi noaptea, in cadrul unui "mini-summit" care a durat 3 ore.

Alexis Tsipras a incercat sa-i convinga pe Angela Merkel, Francois Hollande si sefii UE ca tara sa va respecta reformele la care s-a angajat, atunci cand a negociat imprumuturile. Reuniunea restransa i-a nemultumit pe reprezentantii Belgiei, Olandei si Luxemburgului. "Si noi suntem creditori, asa ca meritam sa stim ce se discuta", a fost argumentul lor.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Inca o data, guvernul Greciei s-a angajat sa poarte responsabilitatea reformelor si in urmatoarele zile ne va trimite o lista completa a acestor reforme."

Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Suntem mai optimisti dupa aceste discutii. Cred ca toata lumea si-a confirmat intentiile de a ajuta Grecia sa depaseasca dificultatile economice. Hai sa-i spunem un nou acord."

Liderii europeni sunt exasperati de atitudinea guvernului Tsipras. Desi luna trecuta, au fost de acord cu un pachet de reforme, in schimbul ajutorului financiar al Uniunii Europene, oficialii de la Atena nu au trimis nici pana acum lista cu masurile concrete.

Tot la summit, liderii europeni s-au pus de acord sa prelungeasca sanctiunile economice impotriva Rusiei pana la sfarsitul anului.

Dupa acest termen, ridicarea sanctiunilor va depinde de punerea in aplicare completa a acordului de la Minsk.

 

Citeste mai multe informatii pe www.incont.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO