Numaratoarea inversa pentru Tsipras si Grecia. Liderul Syriza pune o conditie pentru ca tara sa sa-si plateasca datoriile

Ultima actualizare: 06-06-2015 07:15
Alexis Tsiparis - AGERPRES

Grecia nu va plati banii datorati FMI pe 5 iunie, daca nu va exista un plan de ajutorare a acestei tari, realizat cat mai rapid cu creditorii internationali.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al partidului de guvernamant, Syriza, citat de Reuters. Plata de 300 de milioane de euro este prima din cele 4 in total, in aceasta luna, care insumeaza 1,6 miliarde de euro - in conditiile in care Grecia este o tara care depinde total de ajutoarele externe, ca sa reziste financiar.

Grecia datoreaza in total 320 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 65% apartin guvernelor din zona euro si FMI, iar aproximativ 8,7% Bancii Centrale Europene.

Marti, creditorii Greciei au elaborat liniile generale ale unui acord, pentru a pune guvernul de stanga de la Atena in situatia concreta de incheia cele patru luni de negocieri si pentru a putea elibera ajutoarele inainte ca tara sa ramana fara bani.

"Daca nu va exista planul incheierii unei intelegei pana vineri sau luni, nu stiu pana cand exact, nu vom plati", a declarat Nikos Filis la postul Mega TV. Miercuri, premierul elen Alexis Tsiparis s-a dus la Bruxelles pentru a discuta cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Tsipras, care a promis ca nu va mai ceda in fata unui plan de austeritate, incearca sa acapareze o oferta de tip "da sau nu" din partea creditorilor, dupa ce, luni, a trimis o oferta de reformare a Greciei la Bruxelles.

Un europarlamentar al Syriza a declarat ca documentul de 47 de pagini al grecilor va fi un punct bun de demarare a negocierilor cu ministrii de finante din zona euro, in asa-numitul EuroWorking Group, care se intruneste miercuri. "Daca acesti creditori vor arata acelasi realism pe care il arata si guvernul grecc, dar si premierul grec, arunci vom putea avea un acord in principiu pana vineri sau chiar pana vineri", a declarat Dimitris Papadimoulis la postul Antenna TV.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO