Sume dublate pentru ospățurile oferite de demnitari. Cheltuielile nu au limită zilnică

19-08-2018 19:56


Se dublează sumele pe care le pot cheltui miniştrii, prefecţii şi primarii pentru mesele, dineurile, banchetele şi ospăţurile oferite de ei.

Cel puţin asta prevede un proiect de ordonanţă scris de Ministerul Finanţelor. În justificarea măsurii este invocată inflaţia: preţurile au crescut cu 74% în ultimii 14 ani, potrivit documentului.

În 2004 au fost stabilite limitele de cheltuieli pentru mesele oferite de oficiali, iar Guvernul susţine că sumele nu mai sunt actuale. Ce se schimbă: în primul rând mesele oferite de miniştri, secretari de stat, prefecţi, şefi de consilii judeţele şi primarii din Bucureşti pot ajunge până la valoarea de 120 de lei de persoană. Adică dublu faţă de 60 de lei, cât este acum suma pentru cheltuielile pe sindrofii. Pentru o masă cu 20 de scaune, suma ar fi 2.400 de lei.

Dacă vorbim de eşalonul al doilea, şi aici avem o dublare, dar sumele sunt mai mici - 90 de lei de invitat. La astea se adauga şi cei 25 de lei pentru cocteiluri, plus 20 de lei de persoană pentru cafea şi apă. Atenţie, aceste cheltuieli nu au limită zilnică, adică pot fi 10 mese pe zi, pe 10 facturi diferite.

Acolo unde sunt invitaţi din străinătate, însă, sumele sunt mai mari - 160 de lei de persoană, dar aici apare limitarea de 160 de lei pe zi. Aparent măsura nu încurajează neapărat reprezentarea în fața delegaţiilor străine, ci mai degrabă banchetele şi ospăţurile între oficialii de la noi.

Vor creşte şi sumele pentru cadouri, până la 400 de lei pe delegaţie.

Majorarea sumelor pentru mese, recepţii şi conferinţe vine după ce în prima jumătate de an cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut de la 17 la 19 miliarde de lei, cu aproape 10 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Ministerului Finanţelor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Tags: bani, demnitari, mese,

VIDEO PROTVPLUS.RO